Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Moruyla mavisiyle sarısıyla güzel pastel renklerin cümbüşüne orkidelerde çok güzel bir şekilde şahit olabiliyoruz. Kimimize sevgilimizden hediye kimimize yeni ev hediyesi kimimizeyse yeni iş hediyesi olarak gelen oldukça hassas bir çiçek olan orkideye evde bakmak bir zanaat. Bu yüzden evde orkide bakımı nasıl olmalı konusunu derinleştirmek ve bir rehber hazırlamak istedik. Sulamasından saksı değişimine orkide bakımı için ihtiyacın olan bilgileri yazımızda kolaylıkla bulabilirsin.
Banyoda Yetiştirmeye Uygun 7 Bitki
Orkide Saksıları Nasıl Tercih Edilmelidir?
Orkidenin kökleri de klorofil taşıyabilir yani ışık gördüğü zaman kendi besinini üretebilme kapasitesine sahiptir. Bu yüzden de orkidelerin köklerinin ışık alabileceği saksılara ekilmesi gerekir, sana verdiğimiz bu ipucu sayesinde orkidenin saksı değişimini yapabilir ve canlanmasını sağlayabilirsin.
Orkide Nasıl Ortamları Sever?
Orkide her ne kadar tropik bir bitki olsa da nem ve güneş ihtiyacı değişiklik gösteren bir bitkidir, hassaslığı da bu ihtiyaçlarındaki değişimlerden kaynaklanır. Öncelikle güneş ihtiyacı için orkidenin ne çok güneşli ne de karanlık bir yerde bakılması gerekir, filtrelenmiş bir gün ışığı ideal ışıktır. Bunun yanında orkide bakımı püf noktaları arasında nem konusuna değinmek gerekir. Orkide gündüzleri yüzde 50, akşamları da yüzde 70 gibi bir nem tercih eder, bu nem oldukça yüksek bir nemdir ve evinde bu ortamı ne gibi bir yerde sağlayabileceğini bitkiyi koyduğun yerde verdiği tepkiye bakarak belirleyebilirsin.
Orkide Sulamanın Püf Noktaları
Orkide kaç günde bir sulanır sorusunun cevabını ortalama olarak vermek gerekirse haftada bir seferde bir bardak su olarak söyleyebiliriz. Ama hava sıcaklıklarına göre eğer ortam nemi fazla düşükse aynı suyu iki güne bölerek de verebilirsin. Evde orkide bakımı ipuçları arasında sana gündelik su dökerek sulamanın dışında iki farklı sulama yöntemi söyleyebiliriz. Bunların ilki buz küpüyle sulama yapmak, bunun için toprağa yapraklara değmeyecek şekilde iki buz küpü koymalı ve toprağın suyu yavaş yavaş emmesini sağlamalısın. Diğer yöntemde ise daldırma tekniğini kullanıyoruz. Bunun için bir kapta su tutup orkideyi saksısıyla bu kaba daldırıp 15 dakika kadar bekliyoruz ve sonra fazla suyunu süzerek buradan alıyoruz.
Orkide Nasıl Budanır?
Orkideler yılda ortalama iki defa çiçek açar, bakımının titizliğine bağlı olarak bu sayı 3-4 de olabilir. Çiçekler açıldığı zaman 3 ay kadar dururlar, ardından düşen çiçeklerin olduğu dallar kurumaya başlar. Bu dallar kuruduğu zaman bir makasla keserek budama işlemini yapabilirsin.
Orkide Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Orkide bakımında üzerinde durabileceğimiz bir diğer nokta da saksı değişimidir. Normalde 10 cm kadar bir saksı bitki için yeterli olsa da eğer bitkinin kökleri topraktan dışarıya çıkmışsa saksı değişim zamanı gelmiştir diyebiliriz. Bu durumda köklerin daha fazla ezilmemeleri için saksını değiştirebilirsin. Bu değişim için ideal zaman ilkbahar aylarıdır.
Orkide Nasıl Çoğaltılır?
Orkide bakımı ve çoğaltılması için “keiki” denilen belli bir yöntem bulunur. Bunun için bitkinin çiçek açan uçlarını takip etmek lazım, eğer bir daldan çiçek geldiyse ve o dalda en az iki yaprak ve bir kök varsa bitkiyi bu kökten ayırarak başka bir saksıda çoğaltabilirsin. Budama işlemini ölmüş kuru daldan değil dal yeşilken yaparak da çoğaltma işlemi yapmayı deneyebilirsin.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pinterest.com, allaboutgardening.com