Kılıç Çiçeği Bakım Rehberi
Evde bitki bakımı son yıllarda özellikle pandemi döneminin etkisiyle oldukça moda oldu. Evinin salonunda bakabileceğin bitkilerden birisi de peygamber kılıç çiçeği. Kılıç çiçeğinin bakımı ile ilgili temel noktaları ve bitkiyi yetiştirmenin püf noktalarını görmek için yazımızı inceleyebilirsin.
Bitki Yetiştiriciliğinde Torf Toprak Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Kılıç Çiçeği Nedir?
Yeşilin çeşitli tonlarını taşıyan peygamber kılıç çiçeği kısaca kılıç çiçeği olarak da bilinir ve kökeni Afrika olan bu bitkinin ailesi Asparagaceae’dir. Bu bitki özenli bir bakımla bir metre boya kadar uzayabilir ve yaygın bir inanışa göre bitki bir metreyi bulduğu zaman bitkiye bakan kişi bir ev alabilir. Kılıç çiçeğinin bakımı ve özellikleri göz önüne alındığında evinin salonunda rahatlıkla bakabileceğini ve kolaylıkla büyütebileceğini söyleyebiliriz.
Kılıç Çiçeği Özellikleri
Peygamber kılıcı bakımı bazı püf noktaları bilince oldukça kolaydır. Su, ışık ve toprak ihtiyacını bildiğin zaman bakımını yaparken hızlı önlemler alabilirsin. Kılıç çiçeği özellikleri arasında öncelikle bitkinin su ihtiyacının yüksek olmadığını sayabiliriz. Bunun yanında ışık ihtiyacının olduğunu ama yine de çok yoğun bir ışığı da istemediğini bilmen gerekir. Toprak ihtiyacını düşündüğümüzde bitkinin su tutma özelliği düşük olan geçirgen bir toprağa ihtiyacı olduğunu bilmek gerekir.
Kılıç Çiçeği Bakımı İçin Temel Adımlar
Bugün yaklaşık 60 çeşit kılıç çiçeği olduğu biliniyor. Kılıç çiçeğinin bakımı için hangi türden bahsediyor olursak olalım bazı ortak temel adımlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle çok dar olmayan bir saksı tercihi yaparak saksıyı uygun toprakla doldurma ve ardından bu saksıyı doğrudan güneş almayan ama ışık ihtiyacını karşılayabileceği bir yere koymak önemli. Bunun yanında su ihtiyacı düşük olan peygamber kılıç çiçeğini sulama düzenini toprak kurudukça yapacak şekilde tutturmak da bir diğer temel bakım ipucu diyebiliriz.
Işık ve Konum İhtiyaçları
Kılıç çiçeği bakımı için bitkiyi doğrudan ışık almayan güneşli bir yerde bakmak gerektiğini söylemiştik. Bunun yanında eğer bitkinin olduğu yer gölgelikse gün içinde birkaç saat bitkiyi güneşte bırakarak güneş ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilirsin. Kılıç çiçeğinin çiçek açma dönemi yazdır, bu yüzden bu zamanlarda doğadaki imkanları sağlamak adına açık havada gölge bir yere koyabilirsen çiçek açması kolaylaşabilir.
Sulama Teknikleri
Kılıç çiçeği bakımının ne kadar kolay olduğunu sulamanın kolaylığından anlayabilirsin. Bu bitki de her bitki gibi yaz kış farklı sulama ritmine ihtiyaç duyar ama yine de sulamayı her mevsim toprağın kuruluğuna göre ayarlayabilirsin. Bunun için yazları aşağı yukarı haftada bir iki, kışları ise neredeyse iki haftada bir gibi bir aralık belirleyebilirsin. Bunun yanında kılıç çiçeği sararması da sana bitkinin su ihtiyacı hakkında fikir verebilir. Su ihtiyacı doğduğu takdirde yapraklarda sararma meydana gelebilirken suyu karşılandığı vakit yapraklar sulanabilir. Sulamayı yalnız topraktan değil zaman zaman yapraklara duş aldırarak da gerçekleştirebilirsin.
Doğru Saksı Seçimi
Kılıç çiçeği saksısı nasıl olmalı konusunda ise bitkinin derine kök salma meylinin olmadığını aklında bulundurarak nispeten sığ bir saksı tercihi yapabilirsin. Eğer elindeki saksıya fazla gelen bir büyüme olursa yanda çıkan yavruları kendi köklerinden ayırarak yeni bir saksıya ekebilirsin.
Toprak Seçimi ve Gübreleme
Peygamber çiçeği toprağının geçirgen olması gerekir, aksi takdirde toprak su tutacaktır ve o yoğun su bitki için çok da yararlı değildir. Bunun yanında bitkinin toprağının geçirgenliğini arttırmak için saksıda ponza taşları kullanabilirsin. Gübrelemeyi ise yalnızca hem çiçek açma hem de büyüme dönemi olan yaz aylarında yapmalısın. Bunun için ya kaktüs gübresi ya da sıvı gübre tercih edebilirsin.
Kılıç Çiçeği Nasıl Açar?
Halk arasındaki bir inanışa göre ortalama 60 santimetreye kadar büyüyen kılıç çiçeği eğer bir metreyi aşarsa ve çiçek açarsa bitkiye bakanın ev alacağı söylenir. Bu inanışa göre de bitkiyi dikerken niyet etmek gerekir. Biyolojik olaraksa bitki yeterli olgunluğa geldiğinde yaz aylarında büyüyüp çiçek açabilir.
Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kılıç bitkisi büyürken yanından sürgünler verir. Bu sürgün yavruların köklerini tek tek özenle ayırabilirsen bitkiyi basit bir şekilde çoğaltabilirsin. Bunun yanında yapraklarını dikkatli bir şekilde keskin bir bıçak yardımıyla keserek de çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin. Kestiğin kısmı suda bekleterek köklerin oluşmasını sağlayıp kökler çıktığındaysa yeni bir saksıya alabilirsin. Bu iki yöntem sayesinde peygamber kılıcı çoğaltma işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsin.
Kılıç Çiçeği Yaprak Sararması ve Çözümleri
Peygamber kılıcı çiçeği bakımını özenli bir şekilde yaptığın takdirde kılıç çiçeği yaprak sararması sorununu dert etmen gerekmez. Çünkü bu sorun genellikle yanlış toprak seçimi ve sulama sorunlarından dolayı yaşanır. Bu yüzden bitkinin özelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir bakım yaparsan büyük bir sorun yaşama ihtimalin düşer.
Görsel Kaynaklar: cicek.com, uplifers.com, pinterest.com, pexels.com