Yüz Yogası Başlangıç Rehberi

Yüz Yogası Başlangıç Rehberi

Vücudumuzun yıllara meydan okuması için beslenme, uyku düzeni, egzersiz ve su tüketimi gibi pek çok hususa dikkat edip ve yaşantımızı buna göre şekillendirmemiz gerektiği bir gerçek. Özellikle düzenli yapılan spor ve egzersizler, daha zinde bir vücuda kavuşmamız için gereken olmazsa olmaz basamaklardan biridir. Vücudumuzdaki kasları güçlendirmek için bu kadar çabalarken, yüz bölgemizdeki kasların da benzer uygulamalara ihtiyaç duyduğunu çoğu zaman unuturuz. Yaşlanmaya bağlı olarak yüz bölgesindeki kasların zayıflaması sonucu meydana gelen kırışıklıklar kaçınılmazdır. Yaşlanmayı durdurarak bu durumu tamamen ortadan kaldırmamız şimdilik pek mümkün görünmese de bu süreci bir miktar yavaşlatmamız mümkün. Yılların yüzümüze bıraktığı izlerle savaşmak için en güçlü silahlarımızdan biri ise yüz yogası!

Yaz Aylarında Cildine İyi Gelecek Doğal Maskeler

Masaj ve Masaj Terapisi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Evde Ekipman Olmadan Nasıl Egzersiz Yapılır?

Yüz Yogası Nedir / Ne İşe Yarar ?

Nasıl ki sıkı bir karna sahip olmak için yapmamız gereken şey şınav, mekik veya plank gibi egzersizlerle  o bölgedeki kasları çalıştırmaksa; yüz yogası da aynı mantıkla çalışır. Cildi dolgun ve sıkı tutmak için yüzün belirli bölgelerindeki kas grupları çeşitli egzersizlerle çalıştırılarak güçlendirilir. Yüzdeki kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmak için çoğunlukla alternatif olarak kozmetik ürünler veya estetik uygulamalar düşünülse de bunlar kullanıcılara hem yüksek maliyetli hem de geçici çözümler sunmaktadır. Bunların aksine yüz yogası ise tamamen maliyetsiz ve düzenli yapıldığı takdirde uzun vadede oldukça etkileyici sonuçlar ortaya koyabilir. İkna olmakta güçlük çekiyorsan, yüz yogası uzmanı Danielle Collins’in sözlerine kulak vermelisin;

‘’Bu egzersizler sayesinde cildin tüm katmanlarını doğru bir şekilde çalıştırarak kan dolaşımını artıracak, cilt hücrelerine daha fazla besin ve oksijen gitmesine izin vereceksiniz. Sonuç olarak daha az toksinli ve nemi emmek için yeteneğini geri kazanmış parlak ve sağlıklı bir cilt elde edersiniz.’’

yuz-yogasi-nedir-nasil-yapilir

Başlamadan Önce Bilmen Gerekenler

Yapımı her ne kadar kolay olsa da yüz yogası ile cildinde etkileyici sonuçlar elde etmek istiyorsan, egzersizleri düzenli bir şekilde yapman oldukça önemli. Kısa zamanda büyük sonuçlar elde edemeyeceğini de baştan belirtelim. Uzmanlar tarafından egzersizlerin sabah ve akşam olmak üzere günde 2 seans yapılması tavsiye edilmekte.

Yüz kasları, vücudumuzda bulunan diğer kaslara göre daha küçük ve hassas olduklarından; yeni başlayanlar için bu kasları harekete geçirmek bir nebze daha zor olabilir. Bu nedenle göz kasları gibi küçük kaslar yerine; alın veya boyun gibi daha büyük kaslar üzerinde egzersizlere başlamak ilk etapta daha faydalı olabilir.

yuz-yogasina-baslamadan-önce-bilinmesi-gerekenler

Yüz Yogası Nasıl Yapılır ?

Yukarıda anlattıklarımız üzerine yüz yogasına başlamaya karar verdiysen, hiç zaman kaybetmeden başlangıç için hangi yüz yogası egzersizlerini yapabileceğine ve bunların ne amaçla uygulandığına geçebiliriz.

1- Isınma:

Her egzersiz öncesi mutlaka yapılması gereken ısınma hareketleri ile egzersiz sonrası ortaya çıkabilecek olası kas ağrılarını engellemek amaçlanır. Tıpkı diğer tüm egzersizlerde olduğu gibi, yüz yogası ile yüzümüzdeki kasları çalıştırmaya başlamadan önce bu kasları ısıtarak işe başlamamız son derece önemlidir. Yüz bölgesindeki kasları uyandıran ve ısınmasını sağlayan her türlü hareket bu aşamada işe yarayacak ve yoga sonrasında yüzünde ağrı hissetmeni engelleyecektir. Şakaklarını yukarı doğru çekebilir ve yüzüne esneklik kazandırmak ve ağız etrafındaki kasları çalıştırmak için dilini olabildiğince dışarı çıkarabilirsin. Bu hareket stresli bir günün ardından yüzündeki gerginliği atmak için de işe yarayacaktır.

yüz-yogasi-isinma-hareketi

2- Yanak Kaldırma

Yanak bölgesindeki sarkmaları azaltmak için önerilen bu egzersizde, ağız ‘O’ şeklinde açılarak üst dudak dişlerin üzerine yerleştirilir. Yanak kaslarını yukarı doğru kaldırmak için egzersizin başından sonuna kadar gülme pozisyonunda olunmalıdır. İşaret parmakları yanağın üst kısmına yerleştirilerek gözlerin altına doğru itilmelidir. Bu şekilde 20 saniye kadar beklendikten sonra yanaklar serbest bırakılmalı ve bir süre sonra aynı hareket tekrar edilerek egzersize devam edilmelidir Bu hareketi en az 15-20 tekrar şeklinde yapabilirsin.

yuz-yogasi-yanak-kaldirma-hareketi

3- Göz Çevresini Sıkılaştırma

Göz çevresindeki ince çizgilerden kurtulmak ve daha sıkı bir görünüm elde etmek için yapman gereken bu egzersizde, 3 parmağını kaşlarının üzerine yerleştirmeli ve kaşlarını hafifçe yukarı doğru kaldırmalısın. Bu şekilde 5 saniye kadar bekledikten sonra kaşlarını serbest bırakabilirsin. Aynı egzersizi göz altı bölgesinde de uygulaman mümkün. Parmaklarını bu kez elmacık kemiklerinin üzerine yerleştirmeli ve hafifçe bastırmalısın. Bu sayede göz çevrendeki kan dolaşımını hızlandırarak göz kaslarının rahatlamasını sağlayabilirsin.

yuz-yogasi-ile-goz-cevresini-sikilastirma

4- Gülme Çizgilerini Yumuşatma

Gülmenin yanak kaslarımızı geliştirdiği bilinse de bir yandan da bu bölgede ince çizgilerin oluşmasına neden olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak ince çizgiler oluşacak diye gülmekten vazgeçemeyiz değil mi ? Gülümsemeni kaybetmeden bu çizgilerden kurtulman mümkün. Nasıl mı? Yanaklarını şişirmek suretiyle gerilmelerini sağlamalısın. Sonrasında bir elinle yanağına baskı uygulamalı, diğer elinle ise ağzını kapatmalısın. 5-10 set şeklinde her iki yanak için de egzersizi her gün tekrarlayabilirsin.   

yuz-yogasi-ile-gulme-cizgilerini-yumusatma

5- Yanak Sıkılaştırma

Daha dolgun yanaklara kavuşmana yardımcı olacak bu hareket için, ağzını ‘O’ şeklinde açtıktan sonra dilini ağzının üst kısmına yerleştirmelisin. Avuç içlerini elmacık kemiklerine oturacak şekilde hafifçe bastırmalı ve bu şekilde rahatlama ihtiyacı hissedene kadar beklemelisin. Yanaklarını serbest bıraktıktan sonra 25-30 saniye kadar dinlendirip aynı hareketi tekrarlamalısın.

yuz-yogasi-yanak-sikilastirma-hareketi

6- Alın ve Göz Çevresini Sıkılaştırma

Alın ve göz çevresinde sıkılaşmanın hedeflendiği, yüz yogasının en bilinen hareketlerinden biri olan bu egzersizde, işaret ve orta parmaklar kaşın üstünde, yüzük ve serçe parmaklar ise burnun her iki yanında olacak şekilde yerleştirilir. Yaklaşık 15-20 saniye kadar parmaklarla basınç uygulandıktan sonra bir süre dinlenerek egzersize devam edilebilir.

yuz-yogasi-ile-alin-ve-goz-cevresini-sikilastirma

7- Gıdı Oluşumunu Engelleme

Gıdı sorunundan muztarip olanların fotoğraf çekinirken bu durumu gizlemek için artık şekilden şekile girmesine gerek kalmayacak desek? Gıdı oluşumunu engelleme ve çene hatlarının sıkılaşması için uygulanan bu egzersizde, öncelikle omuzlarını serbest bırakarak düz bir şekilde durmalısın. Ardından boynun üst kısmı ve çene bölgesinde rahatsız etmeyecek şekilde gerginlik hissedene kadar başını geriye doğru yaslamalısın. Gerginliği en uç noktada hissettiğin anda 5 saniye kadar bekleyip tekrar ilk pozisyona dönüş yapabilirsin. Egzersizi her gün 5’li setler halinde uygulaman mümkün. Boyun bölgende hafif yanma hissedersen endişelenme, bu egzersizin işe yaradığını gösterir!

yuz-yogasi-ile-gidi-olusumunu-engelleme

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüz yogası, çeşitli egzersizlerin düzenli yapılması suretiyle kan dolaşımının hızlandırılması, kolajen üretimi için dokuların uyarılması ve buna bağlı olarak kırışıklıkların azaltılması amacına yönelik işe yarar görünse de doğru şekilde yapılmadığı takdirde kırışıklıklar ve ince çizgilerinin artmasına da neden olabilir. Özellikle egzersizlerin aşırı bir şekilde yapılması bu soruna yol açacaktır. Bu nedenle belirtilen sürelerin çok fazla dışına çıkılmaması oldukça önemlidir.

Yaş, cinsiyet, beslenme ve yapılan diğer fiziksel aktiviteler gibi birçok kritere bağlı olarak, yüz yogasının verdiği sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle gözle görülür bir sonuç elde edememen halinde vazgeçmemeli ve bu uygulamaların sonuçlarını uzun vadede mutlaka alacağından emin olarak egzersizleri günlük rutinin haline getirmelisin.

yuz-yogasi-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenler

Görsel kaynak: bebeautiful.in, canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yaz Ayları İçin 4 Sağlıklı Smoothie Tarifi

Yaz Ayları İçin 4 Sağlıklı Smoothie Tarifi

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın