Vantilatör Temizliği Nasıl Yapılır?
Sıcak günlerde evlerimizdeki serinlik arayışımızda klimalar ya da vantilatörler yardımımıza koşuyor. Rüzgarı sayesinde sıcaklığı biraz da olsun rahatlatan vantilatörleri belli aralıklarla temizlemek gerekiyor. Bu yazımızda vantilatör temizlerken dikkat etmen gerekenlerden tut ne ile temizlemelisin gibi soruların yanıtlarını senin için düzenledik.
Adım Adım Vantilatör Temizliği
Vantilatör Su İle Yıkanır Mı?
Vantilatör temizliğinin gerekli olmasının sebebi kullanılmadıkları sürede üzerlerinde biriken tozun havaya karışması riski. Bu tozlar havaya karıştığında solunum sistemine girebiliyor ne yazık ki. Vantilatör temizliğine başlarken öncelikle varsa kullanım kılavuzundaki yönergeleri incelemelisin. Temizliğe girişirken ilk olarak parçaların elektrikle bağlantısını kesmeli ve vantilatör kafesini ve pervaneyi ayrı ayrı temizlemelisin. Kafesi sabun ve suyla yıkayabilirsin, pervaneleri de sabunlu bir bezle silebilirsin. Ardından montaja geçmeden tüm parçaların nemlerinin gittiğine, kuruduklarına emin olmanda yarar var.
Vantilatör Kafesi Nasıl Açılır?
Vantilatör kafeslerinin açılışı türünden türüne değişiklik gösterebilir. Genellikle dış kafesi tutan plastik tırnaklar vardır ve onları açarak kolaylıkla demonte edebilirsin. Bazı vantilatörlerinse tornavidayla sökülmeleri gerekir, bunun için de elinde kullanım kılavuzu varsa ondaki yönergeleri takip etmen yararlı olacaktır. Aynı zamanda demonte ettiğin vidaları da güvenli bir yerde saklamalı ve kaybetmemelisin. Aksi takdirde temizlikten sonra montaj işleminde sorun yaşayabilirsin.
Vantilatör Pervanesi Nasıl Sökülür?
Kafesi söktükten sonra içerideki pervaneyi de sökerek daha verimli bir temizlik yapabilirsin. Çoğu vantilatörde pervane sisteme plastik bir mekanizmayla bağlanmış haldedir. Pervaneyi sökerken bu plastik kısmı bir tornavida yardımıyla sökebilirsin. Pervanenin demonte edilerek temizlenmesi özellikle elle ulaşılamayacak yerlerin temizlenebilmesi adına önemlidir. Bu ayrıntılı temizliği yaparken ince yerleri temizlemek için bir diş fırçasından da yardım alabilirsin. Temizliği ne kadar ayrıntılı yaparsan vantilatörün o kadar uzun ömürlü olacaktır.
Vantilatör Ne İle Yağlanır?
Özellikle tavan vantilatörleri yoğun kullanıma bağlı olarak motor kısmındaki rulmanların aşınması sebebiyle çalışırken ses çıkarmaya başlayabilir. Bunun çözümü buraları yağlamaktır. Vantilatör kapalı moddayken motor kısmını kapatan plakadaki delikten içeriye motor yağı dökerek yağlama işlemini yapabilirsin. Ardından dışarıya bulaşan yağ varsa onu bir bezle silmen iyi olur aksi takdirde vantilatör çalıştığı zaman bu yağ etrafa saçılabilir.
Vantilatör Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Vantilatör kapalı ortamda hava akışı sağladığı için soğutma değil serinletme sağlar. Odanın içindeki havayı döndürdüğünden dolayı nemin yayılmasına yarar. En iyi verimi almak için çok yüksek ayarda uzun süre çalıştırarak motorunu zorlamamakta fayda var. Bunun yanında tavan vantilatörleri ayaklı vantilatörlerden daha verimli olabilir ve daha büyük bir alanı serinletebilir. Temizliği konusunda da her zaman sökerek yapılan derinlemesine temizliğe ihtiyaç duymaz, bu ayrıntılı temizliği mevsim geçişlerinde yapman yeterli olacaktır. Ama haftalık temizlikte ıslak bir bezle üzerindeki tozları alman daha yüksek bir verim almanı sağlayabilir.
Görsel Kaynaklar: pinterest.com, pixabay.com