Sağlıklı Serinlik İçin Tavan Vantilatörü
Güneş ışığından daha çok faydalanabildiğimiz ve havaların ısındığı yaz mevsimi kendini gösteriyor artık. Doğayı evinde ağırlayabileceğin bu günlerde güneşe de evini açtığın için sıcaklardan bunalabilirsin. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde evini serinletmek ve havalandırmak için evinde bazı düzenlemelere ihtiyaç duyabilirsin. Biz de bu yazımızda sana hem bir dekorasyon ürünü olarak kullanabileceğin, hem de evini serinletebileceğin tavan vantilatörü rehberi hazırladık. Evin için ideal vantilatör seçimini yapabilirsin.
Uyku Düzenini Sağlamak İçin Neler Yapılmalı? >
Vantilatör İçin Uygun Konumu Bul
Evinde özellikle bazı odalarda vantilatör olmazsa olmaz bir ev elemanıdır. Çoğunlukla zaman geçirdiğin yaşam alanlarında pencereden veya klimadan gelen serin havayı odanın içine yayabilir. Aynı şekilde mutfakta yemek yaparken çıkan kokunun diğer odalara sinmemesi için bir koku giderici olarak da kullanılabilir.
Evinde ihtiyaç duyduğun anda çalıştırabileceğin, bunun dışında da renk ve malzeme itibariyle ev dekorasyonunun bir parçası olan tavan vantilatörlerinin konumu da önemlidir. Verimli bir şekilde kullanabilmek için odanda yerleştireceğin konumu belirlerken vantilatör özelliklerini de gözetmelisin.
Tavan vantilatörleri odadaki havayı dağıtarak serinlik verdiği için bir klima kadar çarpıcı serinliğe sebep olmaz. Bu nedenle oturma alanlarının, mutfağında sıklıkla kullandığın tezgahların, çalışma masanın tam üstüne konumlandırabilirsin. Bahçende bulunan kapalı oturma alanlarında dahi kullanabileceğin vantilatörün niteliklerin belirlediğin alan için yeterli olduğundan emin olmalısın.
Odana En İdeal Kanat Uzunluğu
Serinleticilerinin kapasitelerinin yeterli olup olmadıklarına odanın içinde bulunan pencere sayısı, odanın büyüklüğü gibi kriterler önemlidir. İç mekânda yerleştirmeyi düşündüğün tavan vantilatörleri için oda büyüklüğüne göre gerekli vantilatör kanat uzunlukları şu şekildedir:
25 metrekare ve daha küçük odalarda 105 cm,
30-35 metrekare aralığındaki odalar için 110-115 cm aralığında,
35 metrekare ve daha büyük odalar için en az 120cm kanat uzunluğu tercih etmelisin.
Aynı zamanda odana dair ölçümleri yaparken tavan vantilatörü yüksekliğini de belirlemelisin. Odanın içinde havayı verimli bir şekilde dağıtabilmesi için yerden minimum 2 metre yükseklikte olmalıdır. Evin içinde bulunan mobilyalar ve kullanımları da göz önüne alındığında güvenliğin için minimum 2,5 metre yükseklikte konumlandırabilirsin. Bununla beraber hava sirkülasyonun sağlanması için tavan ve vantilatör arasında minimum 45 cm olmalıdır.
Evine Göre Tavan Vantilatörü Seçimi
Konum ve ölçü değerlerine göre vantilatörün için uygun odayı ve vantilatör boyutlarını belirledikten sonra farklı kriterlere göre vantilatör çeşidini belirlemelisin. Malzemelerine göre, enerji tüketimine, çalışma mekanizmasına veya iç / dış mekâna uygunluğuna göre seçimi yapmalısın.
Malzemelerine Göre…
Çoğunlukla plastik türlerinden kanatları satılan tavan vantilatörlerini beyaz veya renklendirilmiş halde bulabilirsin. Aynı formda ahşap kanatlara sahip tavan vantilatörleri de dekorasyonunda daha ağır bir duruş sergileyecektir. Bu malzemelerde olan tavan vantilatörlerinin montajını gerçekleştirmeden önce farklı boyalar ile özelleştirebilirsin.
Bir farklı malzeme önerisi de buzlu ve hafif cam kanatlara sahip tavan vantilatörleri olacaktır. Ancak bu opsiyonu değerlendirirken camın kırılgan yapıda olduğunu unutmamalısın.
İşlevine Göre…
Sık tercih edilen tavan vantilatörlerinden biri avize vantilatörüdür. Ortamı aydınlatmakla beraber serinletme işlemini de gerçekleştirir. Bu sağladığı avantaj sayesinde tavanında vantilatör sebebiyle ışığı engellememiş olursun.
Bu noktada avize tavan vantilatörlerinde kullanılan lamba çeşitlerini de değerlendirmekte fayda var. LED, floresan, halojen ampul çeşitlerinden birini tercih edebilirsin. Elbette seçimini yaparken ampulündeki ve avize vantilatöründeki güç harcama uyumuna dikkat etmelisin.
Çalışma Mekanizmasına Göre…
Tavan vantilatörünü nasıl çalıştırdığın da kullanım senaryosunda senin tercihin. Öncelikle geleneksel yöntem olan vantilatörünü çektiğin ip ile çalıştırma sistemi ile kullanabilirsin. Ancak alçak olmayan tavanlarda fazla kullanışlı olmayan bu yöntem seni ideal boyda tavanlarda zorlayabilir.
Bir başka çalıştırma yönteminde ise uzaktan kumanda ile fanın çalışmasını sağlarken bir yandan dönüş hızını da belirleyebilirsin. Oturma odaları ve yatak odaları için ideal bir türdür.
Duvarda bulunan bir düğme veya anahtar ile çalıştırılan tavan vantilatörleri de tercih edilen yöntemlerdendir. Kaybolma potansiyeli olan bir kumandaya ihtiyaç duyulmayan bu yöntem, mutfaklarda ve sık kullanılan odalarda tercih edilebilecek pratik bir yöntemdir.
Görsel kaynak: pinterest, unsplash, lumens.com, livelikeitstheweekend.com, blesserhouse.com, homedepot.com