Perlit: Nedir, Ne İşe Yarar, Kullanım Alanları
Günlük olarak kullanmamıza rağmen adını bile duymadığımız birçok malzeme hayatlarımızı kolaylaştırmakta. Bunlardan birisi de perlit. Perliti farklı özellikleri sebebiyle spor alanlarından, yapı izolasyonuna; tarımdan ilaçlara değişik alanlarda kullanıyoruz. Bu inorganik madde Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki rezervlerden elde ediliyor. Perlit nedir ve kullanım alanları nelerdir konularında ayrıntılı bilgiyi yazımızdan bulabilirsin. 👇🏻
Ses Yalıtımlı Oda Nasıl Yapılır?
Tadilat Ruhsatı ve Belediye Tadilat İzni Nasıl Alınır?
Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Bina Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?
Perlit Nedir?
Perlit güçlü kimyasal yapısı ve molekül dizilimi sayesinde nötr kalan ve kolay kolay kimyasal ya da fiziksel tepkimeye girmeyen bir madendir. Peki perlit nedir ve tam olarak nasıl elde edilir? Yüksek volkanik aktivitelerde magmanın hızla yukarı çıktığında su veya havayla olan teması sonucu perlit madeni oluşur, bu oluşumu sebebiyle içinde yoğun miktarda su bulunan bir kayaçtır. Perlit madeni yoğunlukla Doğu Anadolu bölgesinde olsa da bölüm bölüm İç Anadolu ve Ege taraflarında da bulunur. Bu madenler basit işlemlerle açılır ve perlit kullanıma hazır hale getirilir.
Perlitin İşlevleri
Perlitin birçok alanda tercih edilen bir malzeme olmasının sebebi ilk başta sağlam ve dayanıklı yapısıdır diyebiliriz. Hacim ağırlığı düşük olan bu maddenin içeriğindeki yüksek orandaki hava ve su sebebiyle de yalıtım kapasitesi yüksektir. Bu sayede izolasyon süreçlerinde yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında ısı değişimlerine karşı dayanıklı olması ve su tutma kapasitesinin yüksek olması sebebiyle tarım alanında tercih edilir. Tercih sebebi olmasının bir başka sebebi de ekonomik bir ürün olmasıdır. Çünkü perlit uygulaması öncesinde ve sonrasında ekstra önlem uygulamaları yapmaya gerek yoktur, bir yandan da dayanıklı yapısı sayesinde uzun yıllar depolanabilir.
Perlitin Kaynakları
Perlit açık işletmecilik yöntemiyle elde edilir, bu işlemin ardından kırma-öğütme-sınıflandırma işlemleri uygulanır. Perlit taşı için belli bölgelerde yoğunlaşmış rezervler bulunur. Türkiye’de perlit madenleri yayılmış haldedir, Doğu Anadolu’da çoğu şehirde rezerv bulunur: Erzurum, Kars, Muş ve Van bu şehirlerin başında gelir. Yine İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nde de perlit kaynakları bulunuyor.
Perlitin Kullanım Alanları
Peki bu dayanıklı maden perlit ne işe yarıyor? Perlit birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılıyor. Su tutma ve hava alma özelliği sayesinde tarım ve bahçecilikte kullanılıyor. Tarımda özellikle ponza ve volkan külü karışımları haline getirilerek kullanılan perlit toprağın işleyişini hem fiziksel hem kimyasal olarak geliştirmek adına kullanılıyor. Bunun yanı sıra inşaatta da güçlü bir materyal olması sebebiyle kullanılıyor. Özellikle yalıtım süreçlerinde ısı ve ses yalıtımı sağlaması amacıyla yaygın olarak kullanılıyor. Sanayideyse gıda, ilaç ve kimya sanayisinde özellikle süzme işlevini yerine getirirken kullanılıyor.
Perlitin Avantajları
Perlit taşı öncelikle dayanıklı yapısı sebebiyle taşımada ve uygulamada büyük zararlar görmeyeceği için kullanışlıdır. Bu özelliği sayesinde uygulama dışında saklanması da kolay olur ve bu yüzden depolanabilir bir potansiyel barındırır. Özellikle tarım alanında kullanımında inorganik bir malzeme olması sebebiyle böceklenme, hastalık taşıma ya da yabani ot üretme riskleri barındırmaması sebebiyle önemli bir avantaja sahiptir.
Görsel Kaynaklar: topraksiz.com, blog.ciceksepeti.com, ilpasol.com.tr, europer.com.tr