Evinin Farklı Odalarında Hangi Aydınlatma Tekniklerini Kullanmalısın?
Evimize yeni bir ampül almak isteyip markete gittiğimizde yüzlerce çeşitle karşılaşırız ve kafamız allak bullak olur. Onlarca marka, birçok farklı ampül çeşidi ve paketlerin üzerinde yazan birbirinden değişik sayılar. Peki bu sayılar ne anlama geliyor? Hangi oda için hangi ampül en iyi sonucu verir?
Bu yazımızı okuduktan sonra evinizin aydınlatmasını en üst seviye çıkaracağınızdan şüpheniz olmasın.
1. Adım: Her odanın fonksiyonunu göz önünde bulundurun.
Işıklandırma fonksiyonu genel anlamda 3 ana kategoriye ayrılır.
Genel Ortam Işıklandırması: Tek bir avize veya ampülle ortamın tümü için yapılan aydınlatma
Çalışma/Okuma Işıklandırması: Çalışma masası ya da yatak başı gibi yerlerde okuma konforunuzu arttırmak için uygulanan aydınlatma tekniği
Vurgu Işıklandırması: Odada belli bir alanı vurgulamak, ön plana çıkarmak için yapılan aydınlatma tekniği. Örnek olarak duvarda asılı bir tabloyu vurgulamak için yapılan led aydınlatmaları verebiliriz.
Odalarınızı bu teknikleri kullanarak doğru şekilde aydınlatmanız için öncelikle hangi odayı hangi amaçlarla kullandığınızı belirlemeniz gerekiyor. Sonra genel ışıklandırmayı tamamlayıp ardından çalışma ve vurgu ışıklandırmalarını yapabilirsiniz.
Başka bir deyişle büyük parçadan başlayıp küçüklere doğru ilerlememiz gerekiyor.
Evinizdeki farklı odalar için bizim önerilerimiz şu şekilde:
Oturma Odası: Genel aydınlatmaya ek olarak odanın köşesinde vurgu ışıklandırması yapmanız odanıza bambaşka bir soluk getirecektir. Vurguladığınız şey bir obje de olabilir bir tablo da, tercih sizin.
Mutfak: Konu mutfak olunca çalışma aydınlatmaları büyük önem taşıyor. Mutfak aydınlatmalarında yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri mutfak dolaplarının altında kalan kısımların karanlık kalması. Tezgahlarınızı aydınlatmak için açık renkte ledler hem ekonomik hem de kullanışlı olacaktır.
Yatak Odası: Yatak odalarında yapılan en büyük hata genel aydınlatmayı tam yatağın üstüne konumlandırmak. Avizeyi mümkün olduğu kadar yatağınızdan uzak, giyinme alanınıza yakın konumlandırın. Yatak başları için şık okuma lambaları ya da abajurlar tercih edilebilir.
Banyo: Banyo aydınlatması herhalde evin en zor alanı. Işıklar doğru konumlandırılmadığı taktirde aynayı kullanmak çok rahatsızlık verici olabilir. Kendi gölgeniz aynayı kullanmanızı engelleyebilir. Bu yüzden tepeden aydınlatmalar yerine ayna etrafına konumlandırılan size karşıdan gelen ışıklar daha verimli olacaktır.
Elbette evinizde kiracıysanız bu kadar değişiklik yapmak maddi anlamda mantıklı olmayacaktır. Ama elinizdeki mevcut imkanlarla bazı düzenlemeler yapmanız hala mümkün.
2. Adım: Doğru aydınlatma ürünlerini seçmek.
Akkor lambalar: On yıllardır kullanılan klasik lambalar olmakla birlikte kullanım oranı git gide düşmektedir.
Florasan Lambalar: Akkor lambalara göre %75 daha tasarrufludur, ancak renk tonu olarak daha soğuktur. Akkor lambalara göre daha uzun ömürlüdür.
Ledler: En az florasanlar kadar verimli olan ledler onlardan 3 kat daha uzun ömürlüdür. Genel olarak okuma ve vurgu ışıklandırmalarında kullanılır.
Halojen Ampüller: Gün ışığına en yakın renkte ışık veren aydınlatma türüdür. Normal akkor ampüllere nazaran yüzde 10-20 arası tasarruf sağlar.
Kafamızı karıştıran bir diğer iki konu: Lümen ve Kelvin
Hangi odaya kaç lümenlik ışıklandırma kullanmalısınız?
Lümen nedir?
Lümen = Parlaklık
Mutfak: 5000-10000 lümen
Banyo: 4000-8000 lümen
Yatak Odası: 2000-4000 lümen
Oturma Odası: 1500-3000 lümen
Yemek Odası: 3000-6000 lümen
Home ofisler: 3000-6000 lümen
Kelvin nedir?
Kelvin = ışığın görünüşü (renk, doku vs)
Soft beyaz/sıcak beyaz: 2700 kelvin
Parlak beyaz/soğuk beyaz: 4100 kelvin
Gün ışığı: 5000-6000 kelvin
Bu bilgileri doğru aksesuarlarla harmanlayarak evinizin aydınlatmasını bir üst seviyeye taşıyacağınızdan eminiz. Aydınlatmanızın takılması konusunda yardıma ihtiyacınız varsa en yakın elektrikçiyi biz bulabiliriz.
Ücretsiz Elektrikçi Teklifi Almak İçin Tıkla