Mutfağını Dekore Etmeden Önce Bilmen Gereken 6 Yerleşim Planı

Mutfağını Dekore Etmeden Önce Bilmen Gereken 6 Yerleşim Planı

Bir düzen belirlemek, mutfak tasarımının önemli bir parçasıdır. Yerleşim planı, yemek hazırlarken veya mutfakta vakit geçirirken alanda nasıl hareket edeceğimizi ve günlük aktiviteler için ne kadar kullanışlı olduğunu belirler. En iyi yerleşim, mevcut alana ve arzu ettiğin verimlilik ve rahatlık düzeyine bağlı olarak değişir. Genel olarak, çalışma üçgeninin yerleştirilmesi mutfağın verimliliğini belirler. Bu, buzdolabının, ocağın ve lavabonun konumu ile tanımlanan alandır. Kompakt bir üçgen, bu önemli cihazlar arasındaki mesafeyi sınırlar. Evin için doğru mutfak düzenini seçerken, ailen ve mutfağın için en uygun olan çalışma üçgenini dikkate aldığından emin olmalısın. Elbette bu yerleşim planları mutfağının büyüklüğüne göre değişmekte. Mutfağı dekore etmeden önce bilmen gereken 6 mutfak yerleşim planını birlikte keşfedelim!

Mutfak Dekorasyonunda Yapılan 15 Hata >

Mutfağın Renkli Sakinleri: Emayeler >

10 Atıksız Mutfak Fikri >

mutfak-yerleşim-planı

Mutfak Yerleşim Planı Çeşitleri

Mutfak düzenleri birçok şekil ve yönde olabilir; ancak dolaplar, cihazlar ve oturma düzeni genellikle birkaç belirli kategoriye ayrılır. En popüler mutfak yerleşim planlarından bazılarını öğrenmek için aşağıdaki kılavuzumuza göz atabilirsin.

mutfak-yerleşim-planları

1. L-Şekilli Yerleşim Planı

L şekli, mutfaklar için en yaygın yerleşim düzenlerinden biridir. Daha az alan gerektirir ve iş istasyonlarının konumunda daha fazla esneklik sunar. Bu plan, mutfak rahat bir alana bitişik olduğunda işe yarar. L şeklindeki bir mutfağın bir diğer avantajı da, masayı mekanda ortalayabilmesidir. Bu durum, aileyi yemeklerin hazırlandığı yere yaklaştırır ve misafirler keyifli vakit geçirirken yemeği hazırlayan ev sahibine yakın olmalarını sağlar. Bu açık alan, depolama alanını genişletmek ve çalışma alanı yaratmak için bir mutfak adası ile de doldurulabilir. Lavabo ve bulaşık makinesi genellikle bir duvar boyunca, buzdolabı ise diğer duvarda bulunarak geniş bir çalışma üçgeni oluşturur.

L-şeklinde-mutfak-yerleşim-planı

2. Adalı Yerleşim Planı

Bu L şeklindeki mutfak düzeni, ortada bir adaya sahiptir. Mutfak adaları, en az 3x3 metre genişliğindeki mutfaklarda ve başka bir alana açılan L şeklindeki mutfaklarda en iyi şekilde çalışma eğilimindedir. Adayı set üstü ocak veya lavabo ile donatarak mutfağının işlevselliğini artırabilirsin. Rahat bir yemeğe alan yaratmak için, adayı bar tabureleri ile donatarak kullanışlı bir masa haline getirebilirsin. Yerleşik bir ada ayrıca, birçok depolama seçeneği kurma fırsatı sunar. Mutfağın depolama kapasitesini artırmak için adadaki çekmeceleri ve açık rafları kullanabilirsin; bu kullanım, hazırlığını yayman için uzun tezgah alanı bırakacaktır.

mutfak-adalı-yerleşim-planı

3. U-Şekilli Yerleşim Planı

U şeklindeki bir mutfak, yemek yapan kişinin yan odadaki eylemin bir parçası olmaya devam ederken işle ilgilenmesine olanak tanır. U şeklindeki mutfaklar yemek yapmayı seven aşçılar için harikadır, çünkü büyük bir menüyü pişirirken veya hazırlarken kullanışlı olan çok sayıda açık tezgah alanı vardır. Bu düzendeki çalışma üçgenine çok dikkat edilmelidir. Aletler birbirine çok yakınsa, köşede sıkışıp kalabilirsin. Mutfağı farklı bir alanla birleştirmek için yarım bir duvar eklemeyi düşünebilirsin.

u-şekilli-mutfak-yerleşim-planı

4. Galeri Yerleşim Planı

Bir galeri mutfağında, ortada bir koridor ile iki tarafta dolaplar ve aletler bulunur. Mutfak yerleşim planında, alanı daraltmamanın anahtarı, en çok kullanılan cihazların yanındaki tezgah alanını genişletmeye çalışmaktır. Depolama alanı oluşturmak için, mutfağa bitişik bir kiler dolabı eklemeyi düşünebilirsin. 8x10 mutfak düzeni gibi küçük mutfaklar tipik olarak tek bir aşçı için tasarlanmıştır. Akıllı alan planlaması, dar bir alanda işlevselliği optimize etmeye yardımcı olacaktır. Aletleri iki yana yaymak çalışma üçgenini açık tutar. Bu galeri mutfağındaki taş tezgahlar yemek pişirmek veya yemek servisi yapmak için mükemmeldir ve açık renkli dolaplar mekanın ferah hissedilmesine yardımcı olur.

galeri-mutfak-yerleşim-planı

5. P-Şekilli Yerleşim Planı

Bu mutfak düzeni fikrinde P, yarımada anlamına gelir. P şeklindeki düzen, bir yarımada oluşturmak için bir tezgahın bir kısmını odaya uzatan L şeklinde veya U şeklinde bir plandan kaynaklanır. Bu, mutfakta çok fazla yer kaplamadan ek bir çalışma alanı yaratır. Tasarımcı, bu evin düzenini en üst düzeye çıkarmak için P şeklinde bir plan seçebilir. Yarımadanın tezgah ve taban dolapları, U şeklindeki çevreye ekstra çalışma ve depolama alanı ekler. Açık tasarım, mutfağı bitişik yemek alanına bağlar.

P-şeklinde-mutfak-yerleşim-planı

6. Tek Duvarlı Yerleşim Planı

Tek duvar, başlangıçta "Pullman Mutfak" olarak adlandırılan tek duvarlı mutfak düzeni genellikle stüdyo daire veya çatı katı alanlarında bulunur, çünkü en üst düzeyde yer tasarrufu sağlar. Dolaplar ve cihazlar tek duvara sabitlenmiştir. Modern tasarımların çoğu, alanı bir koridor ile bir tür galeri stiline dönüştüren bir ada da içerir.

tek-duvarlı-mutfak-yerleşim-planı

Görsel kaynak: pinterest, elle, bhg, heartbeetkitchen, behance, ikea.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

2021'de Popüler Olması Beklenen Dekorasyon Trendleri

2021'de Popüler Olması Beklenen Dekorasyon Trendleri

17 Kendin Yap Yatak Başlığı Fikri

17 Kendin Yap Yatak Başlığı Fikri