Fayans Temizliğinin Püf Noktaları Nelerdir?
Özellikle günümüzde evimizin temizliğine daha çok dikkat ediyoruz. Bundan sonra da sağlıklı bir hayat için korumamız gereken hijyen alışkanlığını pratik yöntemlerle destekleyebiliriz. Diğer yaşam alanlarına göre daha kişisel ve sağlığımız üzerinde etkili olan mutfak ve banyoların temizliği ise daha sık yapılabilir. Temizliğinin daha pratik olması için fayansla kaplanan mutfak, banyo ve balkonlar için pratik temizlik önerilerini inceleyebilirsin.
Fayanslar Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?
Kullanım sıklığına göre sıklıkla temizlenmesi gereken fayansları belirli aralıklarla düzenli temizlemelisin. Örneğin banyo ve lavabolarda yerdeki fayansları en az haftada bir temizleyebilirsin. Özellikle her yemek yapışında yüzeysel de olsa temizlik yaparak daha sağlıklı bir ortam sağlayabilirsin.
Duvarda bulunan fayans uygulamasında ise ayda bir veya iki kez temizlik yapabilirsin. Bu temizliği yaparken duvardan başlayıp zemini de temizleyerek bütün odayı tamamlayabilirsin.
Kullanabileceğin Temizlik Eşyaları
Banyo, mutfak ve balkonlarda bulunan fayans temizliğinde farklı ekipmanlarla çalışabilirsin. Temizleyici karışımlarını spreyle yüzeye uygulayabilirsin. Süngerlerle temizleyicileri köpürtebilir ve bezle durulayabilirsin.
Bunun yanı sıra bir fayansın temiz gözükmesinde özellikle dikkat etmen gereken fayans araları için de önerilerimiz var. Diş fırçaları, temizleme pamuğu veya ince fırça boyalarını kullanabilirsin. Bu sayede küçük bir alana daha rahat odaklanarak derin bir temizlik sağlayabilirsin.
Deterjanla Mutfak / Banyo Fayansı Temizleme
Hazır kimyasal karışımları kullanarak temizlik yapabilirsin. Bunun için dikkat etmen gerekenler kullanacağın kimyasalın fayans üzerinde iz bırakmayacak olmasıdır. Bunun dışında özellikle yağ gibi zorlu lekeler ve fayans için özelleşmiş temizleyicileri kullanabilirsin.
Önerimiz temizleyiciyi yüzeye uyguladıktan sonra kirlerin yumuşaması için bir süre beklemen. Bu bekleme esnasında diğer yüzeylere de temizleyiciyi uygulayarak zamanını verimli kullanabilirsin. Yumuşamış olan kirleri ıslak bir sünger veya bez yardımıyla silerek durulayabilirsin. Zeminde uygun bir su giderin varsa su dökerek de bu temizliği sağlayabilirsin. Bu noktada kullandığın su kireçliyse yüzeylerde iz bırakabilir. Bu nedenle kurulama işlemi için de kuru bir bezle çalışabilirsin.
Karbonat ile Pırıl Pırıl Fayanslar
Temizlikteki etkili kullanımıyla bilinen karbonatı fayansa zarar vermeden kirleri sökmek için kullanabilirsin. Suyla tepkimeye gelerek bir macun haline gelen karbonatı bir sünger yardımıyla kirli yüzeylere uygulayabilirsin. Köpürtüp lekelerin yumuşamasını bekledikten sonra yine ıslak bir sünger ve bezle silerek fayanslar üzerindeki kalıntıları temizleyebilirsin.
Sirkeyle Temizlik Nasıl Yapılır?
Asidik yapısından faydalandığın beyaz sirke temizlikte sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Sıvı yapıda olduğu için boş bir sprey kutusuna koyarak yüzeylere uygulayabilirsin. Asit, kirler üzerinde fazlasıyla yumuşatıcı bir etki oluşturacaktır. 5 – 10 dakika sonra kuru bir kumaşla yüzeyi silebilirsin. Eğer lekelerde etkili olduğunu düşünmüyorsan aynı işlemi birden çok kez uygulayabilirsin. Sirke derz aralarında da oldukça etkilidir.
Derz (Fayans Arası) Temizlemenin Püf Noktaları
Fayans kaplı bir yüzeyde gerçek hijyeni gösteren detaylar derzlerdir. Fayans yüzeyi temiz görünse de rengi koyulaşan ve renk alan derz araları düzenli temizlenmelidir. Aksi halde üst üste biriken kirleri fayans arasından çıkarman daha zorlayıcı olur.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin. Yumuşayan lekeleri ıslak bir sünger veya bez yardımıyla silebilirsin.
Görsel kaynak: abcdeterjan.com.tr, cleangotemizlik.com, ucanlartemizlik.com, temizsozluk.com.tr, hayatkolay.com, milliyetemlak.com, yeniakit.com.tr