Evde Kahve Yapım Teknikleri
Kahve sektörü son yıllarda kendini oldukça geliştirmiş ve geliştirmeye de devam etmekte olan bir sektör diyebiliriz. Yeni makineler ve yöntemler sayesinde bir çok farklı lezzette kahveyi deneme imkanına sahibiz. Artık evinin konforunda da bu farklı lezzetleri deneyimlemek mümkün hale geldi. Peki bu profesyonel kahve demleme tekniklerini evinde bir barista titizliğiyşe nasıl uygulayabilirsin? İşte bu yazımızda sizin için bu yaygın şekilde kullanılan kahve demleme yöntemlerini tek tek ele almaya çalışacağız.
Doğal Malzemelerle Kahve Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır? >
Çiftler İçin Evde Romantik Buluşma Önerileri >
Kolay kullanım için öğütülmüş şekilde kahve çekirdeği satın alabileceğin gibi, bir çok baristanın yaptığı gibi taze içim için çekirdek olarak satın aldığın kahveni tek kullanımlık olacak şekilde kendin de öğütebilirsin.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi bilinen en eski kahve hazırlama tekniğidir. Diğer kahvelerden farklı olarak Türk kahvesi telvesi ile servis edilir. Lezzetini artırmak için kakule, tarçın, karanfil veya gül suyu ile sunulabilir.
Türk kahvesi ibrik veya orijinal adı ile cezveyle pişirilir. Genelde el yapımı olan cezveler bakırdan üretilir ve farklı boyutları bulunur. Türk kahvesi yapımını da neredeyse hepimiz biliyoruz. Türk kahvesinin özelliği gereği, kahve su ile birlikte kaynatıldığı ve telvesiyle birlikte servis yapıldığı için incecik öğütülmüş olması önemlidir. Ek olarak kahveni ocakta ne kadar çok kabartırsan kahvenin kıvamının ve tadının yoğunluğu o derece artar.
French Press
Ev de kahve demleme deyince en yaygın kullanılan kahve demleme yöntemlerinden biri olan french press, hızlı ve kolay oluşuyla öne çıkıyor. Ancak hala birçok kişi french press ile kahve demlerken ne yapmamız gerektiğini tam olarak bilmiyoruz. French presste hazırlayacağın kahvenin lezzet ve aroma olarak kıvamında olması için, 200 ml kadar suya bir yemek kaşığı öğütülmüş kahve ölçüsü kullanman gerekiyor. Daha az kahve kullanılması kahvenin fazla sulu, daha fazla kullanılması ise fazla sert olmasına neden olur.
Kahveyi ve kaynayan suyu french presse ekleyip bir kaşık yardımı ile karıştırman önemli çünkü bu sayede kahve eşit şekilde dağılacak ve su ile teması artacaktır.
French pressin kapağını kapatıp dört dakika kadar kahvenin demlenmesini beklemelisin. Sonrasında ise press işlemi ile kahve içime hazır hale gelir.
Moka Pot
Ülkemizde de son yıllarda popülerleşmeye balayan bir diğer kahve demleme yöntemi de moka pot. Bu demlik çeşidi ise oldukça basit bir sistemle çalışıyor. Buharın yarattığı basınçla suyun kahveden geçmesinden yararlanan sistemle demlenen kahve, espressoya bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Moka pot üç farklı bölümden oluşuyor; en alttaki hazne, kaynar suyun konulması ve diğer parçalara baz sağlanması amacıyla kullanılıyor. Öğütülmüş kahve orta kısma yerleştiriliyor. Üst kısma ise, demlenen kahvenin dolacağı hazne olarak yerleştirilmiş
Moka potta telvelerin kahveye karışmasını önlemek için orta şekilde çekilmiş (fazla ince olmayan) kahve kullanmaya özen göstermelisin.
Bir diğer önemli nokta, moka potta kahve hazırlarken soğuk su kullanmak veya kaynar su eklendikten sonra ocağa almak için kahveyi bekletmek daha acı bir tada sahi olmasına neden olabilir.
Soğuk Demleme
Kalın kahve çekirdeklerinden, soğuk suda uzun süre bekletilerek demlenen kahve çeşidine ‘cold brew’ yani soğuk demleme kahve denir. Demlenme süresi yaklaşık olarak 12 ila 20 saat arasındadır diyebiliriz. Üç hazneden oluşan cold dripperlar ile en iyi sonucu alabilirsin. En üst hazneye buzlu su, ortadaki hazneye kahve koyulup demlenen kahve en alttaki haznede alınabilir. Soğuk demlemede 1 lt su için yaklaşık 65 gr kalın öğütülmüş kahve kullanabilirsin.
Drip
Ülkemizde de oldukça yaygın şekilde kullanılan kahve makinaları arasında yer alan Drip, aynı zamanda filtre kahve olarak da adlandırılıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa’da en yaygın şekilde tercih edilen demleme yöntemi de olan Drip demleme yöntemi, özel bir makine kullanılarak gerçekleştiriliyor.
Eklediğiniz suyun ısıtılarak öğütülmüş kahveden geçirilmesi şeklinde işleyen sistem, daha sonrasında kahvenin filtreden geçirilmesi ile hazır hale geliyor. Yüksek kafeinli kahve isteyenler için ideal bir yöntem. Fakat kaliteli bir kahve elde edebilmek için kaliteli bir makine kullanman gerekli.
Otomatik çalışan makinelerle yapılacak demleme işleminde 175 ml temiz suya 2 yemek kaşığı kahve kullanılması yeterlidir.
Dripper
Tek bir fincan kahve hazırlamana olanak tanıyan dripper, kullanım açısından kolay oluşuyla ülkemizde de son dönemlerde oldukça rağbet görüyor. Bir filtre ile fincanın üzerine yerleştirerek kullanabileceğin dripper, kolay taşınabilir oluşu ile de tercih edilmekte. Temizleme konusunda da çok uğraş istemeyen bu yöntem evde güzel bir kahvenin tadını kolayca çıkarmak isteyenler için oldukça akıllıca.
Orta büyüklükte öğütülmüş kahve bu demleme tekniği için ideal olacaktır.
Espresso
Espresso kahve makinesi, espressonun en lezzetli ve en başarılı şekilde yapıldığı ekipmandır. Moka Pot gibi farklı demleme yöntemleri ile de espresso yapılabilse de en ideal yöntemi espresso kahve makinesi olmaktadır. Espresso kahve makinesi ile yalnızca espresso yapılmaktadır. Ancak kahve makinesinin süt demleme bölümleri ile yapılan espresso latte, cappuccino ya da flat white gibi farklı kahveler yapılabilmektedir. Espresso; basınçlı kahve demleme yöntemidir ve herkesin artık bilmiş olduğu şekliyle italya’dan dünyaya yayılmıştır.
Görsel kaynak: pinterest, steemit, coffeemag, foodinlife, coffee.digital.