Düğün Mekanı Seçme Rehberi
Hayatında asla unutmayacağın değerli günlerden biri de düğün günündür. Belki de uzun zamandır düşlediğin bu gün için her şeyin mükemmel şekilde planlanmış olması önemlidir. Düğün sezonunun yaklaşmasıyla düşlerine ev sahipliği yapacak olan düğün mekânı için de araştırma yapmaya başlamalısın. Peki, hiçbir ayrıntıyı atlamadan, hazırlıklı bir şekilde bu göreve nasıl başlarsın? Not almak için ajandanı da eline aldıysan yazımıza geçelim!
Pandemi Dönemi Düğün ve Nikah Organizasyonu Hakkında Düzenlemeler >
Düğün Temanı Belirlemelisin
Düşlenen her düğün organizasyonun arkasında aslında bir tema vardır. Bu temaya göre bütün düzenlemeleri yapacağın için, öncelikle buna karar vermen ve mekâna dair detayları buna göre listelemen daha kolay olur.
Örneğin geleneksel düğün istiyorsan kapalı mekanlara, düğün salonlarına bakman, balo salonlarını incelemen gerekecektir. Seçeneklerin ve kapalı mekâna göre ihtiyaçların zaten bu noktadan sonra özelleşmiş olacaktır. Bu noktada otelleri de değerlendirebilir ve misafirlerinin konaklaması için gerekli anlaşmaları da işin içine katabilirsin.
Eğer bir kır veya köy düğünü istiyorsan açık havada olacağı için hava koşulları da devreye girecektir. Bu noktada elbette kullanacağın dekorasyon ürünleri ve aksesuarlar da işin içine gireceği için mekânı seçerken bu imkanlarını da araştırmalısın.
Sahil düğünü de düşlerini büyüleyen konseptler arasında olabilir. Bu noktada misafirlerinin ve senin sahil koşullarında hala eğlenebileceğiniz ve rahat olabileceğiniz imkanları sunan bir yerle anlaşmalısın. Aynı zamanda ulaşımı da hesaba katmalısın ki organizasyon sürecinde seni düğün gününde zorlayacak durumlarla karşılaşmayasın.
Rustik veya vintage düğün temaları için de harika senaryolar kurmak mümkün. Bu tür düğünlerde iç mekân da dış mekân da aktif olarak kullanılabilir. Özellikle büyük ve boydan camlara sahip, ahşap ağırlıklı yapıları tercih ederek atmosferi dilediğin şekilde kullanabilirsin.
Düğün Bütçeni Planlamak Önemli
Düğün temanı belirlediğine gerekli görüşmeleri yapmadan önce bütçeni yeniden gözden geçirmelisin. Bahsetmiş olduğumuz her düğün mekânının kendine göre gereksinimleri vardır. Bunları sağlayabilmek veya hayalindekinin en yakın versiyonunu gerçekleştirebilmek için bu bütçede hareket etmelisin. Bunun için yaklaşık bir bütçe belirlemeli ve bundan sonraki adımları da bu bütçeye göre değerlendirmelisin.
Misafir Listeni Kesinleştir
Değer verdiğin insanlarla beraber mutluluğunu kutlayacağınız bu özel günde herkesin eşit şekilde memnun olması için bütçen dahilinde bir misafir sayısı belirlemen önemlidir. Aynı zamanda misafir listene ve sayına göre bir oturma planı da oluşturmalısın.
Oturma planının merkeze yakınlık, aydınlatmalardan faydalanma, müzik sistemine yakınlık gibi kriterlere göre de olması gerektiğini unutmamalısın. Bu nedenle anlaşma yapacağın mekânın özelliklerini iyi tanımlayarak sana sunacağı kapasiteyi iyi kurgulamalısın.
Detayları da Hesaba Katmayı Unutma
Düğün organizasyon ekipleriyle anlaşmak yoğun zamanlarda işini fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Ancak her ne kadar senin için anlaşmaları bir başkası da yapsa, sen bizzat ilgilenecek olsan da o güne dair unutmaman gereken detaylar vardır.
Dekorasyon ve Aksesuarlar
İlk başta belirlemiş olduğun temayı destekleyecek dekorasyonlar aslında düğün ortamının atmosferini oluşturur. Buna göre belirlediğin konsepte ve renklere uygun dekorasyon ve aksesuar tercihlerine bir göz atmalısın. Dilediğin temada düğün yapmış insanların fotoğraflarından ilham alarak kendi listeni de oluşturabilirsin.
Çiçekler
Düğünlerde önemli bir detay da çiçeklerdir. En doğal kutlama dekoru olan çiçekler ve bitkileri kendi temana uygun şekilde mekân içinde kullanabilirsin. Eğer çok fazla çiçek sevmeyen biriysen sarmaşıklardan faydalanarak yine doğal bir atmosfer oluşturabilirsin.
Aydınlatma
Uzun bir süre sevdiklerinle kutlamasını yapacağınız düğünde aydınlatma çok önemlidir. O güne dair çekilecek olan videolar ve fotoğraflar bu aydınlatmanın atmosferinde olacaktır. Aynı zamanda senin temana uygun şekilde neon aydınlatmalar, loş aydınlatmalar, hava aydınlatmaları gibi farklı teknolojilerden de faydalanabilirsin. Özellikle dış mekân düğünlerde aydınlatmaların konumunu da iyi tasarlamalısın.
Konaklama
Eğer anlaşma yaptığın mekân ulaşım açısından zor bir konumdaysa veya il dışından çok misafirin varsa konaklama çok önemlidir. Örneğin bir otel düğününde gerekli anlaşmaları sağlayarak tüm misafirlerini uygun bir şekilde ağırlayabilirsin. Bunun için mekânın sağlayabildiği imkanları iyi değerlendirmelisin.
Doğa ve Hayvan Dostu Mekân
Her daim yanında olan, beraber büyüdüğün hayvan dostunu da o gün yanında görmeyi isteyebilirsin. Bunun için anlaşma yapacağın mekânın hayvan dostu olduğundan emin olmalısın. Aynı şekilde çevreci bir yaklaşımla mekânın sağladığı imkânların doğa dostu olması senin için önemliyse bunları önceden konuşarak daha sağlıklı bir karar verebilirsin.
Canlı Müzik
Düğün atmosferini ruhuyla besleyecek olan canlı müzik adına düğün mekânında uygun bir ortam yaratmak önemlidir. Açık havada insanları rahatsız etmeyecek, ancak kendini hissettirecek bir ezgi duyulması; iç mekânlarda ise akustikten faydalanmak önemlidir. Bu tür detayları da düşünerek seçimini yapabilirsin.
Fotoğraf Çekimi
Düğün gününde sevdiklerinle birçok fotoğraf çekilerek anılarını sonsuzlaştıracağını unutmamalısın. Bu nedenle düğün mekânının fotoğraf çekimi için uygun olup olmadığını da değerlendirmelisin. Aynı şekilde düğünden önce anlaşacağın mekânda bir inceleme yaparak pratik fotoğraf çekim köşeleri oluşturabilirsin.
Görsel kaynak: gunavankara.com, brides.com, eliaskordelakos.com, vogue.com, lapeerhotel.com, dugunografi.net, weddingvenuesguideturkey.com, bulgarihotels.com, weddings-in-croatia.net, unsplash