Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Uzak Şehir
Dizi evleri serimize Uzak Şehir dizisiyle devam ediyoruz. Gülizar Irmak’ın senaryosunu yazdığı, Ahmet Katıksız’ın yönetmenliğini yaptığı dizinin hikayesinden biraz bahsedelim. Dizinin başrolü Alya Alabora, vefat eden eşinin vasiyetini yere getirmek için Mardin’e gider. Alya’nın Kanada’dan 5 yaşındaki oğluyla birlikte Mardin’e dönmesiyle birlikte hikaye başlamış olur. Şimdi gelin bu dizideki evleri hep birlikte inceleyim.
Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Kızılcık Şerbeti
Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Bahar
Dizi Evlerini İnceliyoruz: Ömer
Uzak Şehir Nerede Çekiliyor?
Uzak Şehir dizisi, konusundan da anlaşılacağı üzere Mardin ilinin Midyat ilçesinde çekilmektedir. Midyat, kendine özgü taş mimarisi, dar sokakları ve büyüleyici atmosferiyle dizinin hikâyesinin ana temasını oluşturuyor diyebiliriz. Dizinin ana mekanı sayılabilecek Albora Ailesi’nin Konağı da Midyat'ta bulunuyor ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor. Mardin'in Artuklu ve Savur gibi diğer ilçelerinde de dizinin bazı sahneleri çekilmiş. Bu sayede, diziyi izlerken Mardin'in zengin kültürel ve tarihi dokusunu da görebiliyoruz.
Albora Konağı
Midyat konaklarının en belirgin özelliklerinden biri olan yerel sarı kalker taşının kullanımını bu dizi ve konakta da sıkça görmek mümkün. Mardin’de hem dayanıklılık hem de estetik açısından tercih edilen sarı taşlarla birlikte mekanlar genellikle sıcak iklimle uyum sağlayan açık tonlardadır.
Konakta dikkat çeken iç ve dış mekanlar, doğal havalandırmayı desteklemek için ferah bir his yaratacak şekilde düzenlenmiştir. Geleneksel taş işçiliği, özellikle pencere, kapı ve dış cephe süslemelerinde kendini gösteriyor. Geleneksel konakların merkezinde genellikle bir avlu bulunur ve açık alanlar sosyal buluşmalar için tasarlanmıştır. Albora Konağı’nın avlusu da böyle bir avlu. Avlu ve salon buluşmalar, tartışmalar ve hesaplaşmalara arka plan olur.
Konak, yerel estetik anlayışı modern bir yaşam tarzına adapte ederek geleneksel ile moderni birleştiren bir hava yaratmış gibi görünmekte. Diğer yandan konağın büyüklüğü ve ihtişamı Albora Ailesi’nin de gücünü resmediyor diyebiliriz.
Alya’nın Odası
Eşi ve çocuğuyla sakin ve mutlu bir hayat süren Alya’nın huzuru, Alya’nın sürücü koltuğunda olduğu ani bir trafik kazası sonucu, kocası Boran’ın ölümüyle bozulur. Boran’ın vasiyeti, doğduğu topraklara, Mardin’e gömülmektir. Alya’nın eşinin vasiyetine yerine getirmek için çıktığı bu yolculuk, yalnızca bir cenaze töreni değil, törelerin ve geleneklerin kıskacında bir hayatta kalma savaşı olacaktır.
Alya’nın konakta kaldığı oda konağın atmosferini birebir yansıtır. Ahşap detaylara sahip mobilyalar ve geleneksel kırmızı tonlarındaki yatak örtüleri, odanın sıcaklığını artırırken konağın kültürel zenginliğini de yansıtır. Duvarlarda yer alan işlemeli süsler ve konağın taş yapısı, burada da görülmektedir.
Alya’nın Oğlu Cihan’ın Odası
Albora Konağı’nın bir köşesinde yer alan Cihan’ın odası, kitaplıklarla, oyuncaklarla ve satranç takımı gibi detaylarla donatılmış. Bu yönleriyle konağın diğer kısımlarına göre buranın bir çocuk için daha uygun bir ortam olduğunu söyleyebiliriz. Konağın taş duvarları ve yüksek tavanları, odanın tarihi dokusunu korurken, içindeki canlı detaylar minik bir çocuğun neşeli dünyasını koruyabilecek şekilde dizayn edilmiş diyebiliriz.
Mine’nin Evi
Mine, Cihan Alabora’nın sevgilisi. Cihan’ı sık sık Mine’nin evinde görüyoruz. Mine boşanmış ve çocuklu bir kadın olduğu için Sadakat Hanım tarafından kabul edilmediğini düşünüyor. Cihan da ailesi hakkında Mine’ye pek bir şey anlatmıyor. Bu evin çok daha modern tarzda döşenmiş olduğunu görebiliyoruz.
Evde genellikle yumuşak ve doğal tonlar tercih edilmiş: bej, açık kahve, pastel desenli yastıklar ve renkli aksesuarlarla samimi bir ortam yaratılmış. Kırmızı perdeler mekana derinlik ve sıcaklık katıyor. Sehpanın üzerindeki mumlar ve bardak altlıkları gibi detaylar, kişisel dokunuşları işaret ediyor. Aydınlatmada kullanılan masa lambası gibi unsurlar, mekanda loş bir atmosfer oluşmasını sağlıyor.
Oturma düzeninin Albora Konağı’ndan daha informal olduğu, yere yakın bir oturma alanı tercih edildiği görülüyor. Konaktan daha modern döşenmiş olsa bile bu ev de kemerli kapılardan ve tarihi Mardin mimarisinden nasibini almış.
Görsel Kaynaklar: www.kanald.com.tr