Dijital Detoks / Sosyal Medya Detoksu Nedir? Yararları Nelerdir?
Sosyal medya günlük hayatımızın büyük bir yerini kaplarken aslında onun ne kadar zararlı olduğunu göremeyebiliyoruz. Boş zamanımızın çoğunu Instagram, Tweeter gibi uygulamalarda geçirdiğimizde, daha yararlı kullanabileceğimiz veya kendimize ayırabileceğimiz zamanı aslında öldürmüş oluruz.
Araştırmalara göre dijital ortam yerine gerçek hayatta sosyalleşen insanların çok daha mutlu ve yaratıcı oldukları ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise gerçek hayatta sosyalleşmenin yanı sıra aynı zamanda fiziksel olarak da hareket etmenin çok etkisi vardır.
Peki dijital bağımlılıktan nasıl kurtulabiliriz ya da kurtulmak mümkün müdür?
Kendi Seramik Hamurunla Yapabileceğin Dekorasyon Fikirleri
Sosyal Medya Detoksu Nedir?
Sosyal medyayı hayatımızdan komple çıkarmak illa ki tek çözüm değildir. Birçoğumuz haberleri ve gündelik aktiviteleri buradan takip edebiliyoruz. Bunun yerine sosyal medya detoksu dediğimiz “ara verme” yöntemine başvurabiliriz. Bunun için en çok girdiğin uygulamaları ve hatta Whatsapp hesabını bile dilediğin süre boyunca silebilirsin.
Ne Zaman ve Ne Kadar Süre Detoks Yapacağına Karar Ver
Sosyal medyadan uzaklaşmaya karar verdiğinde öncelikle bunu ne zaman ve ne kadar süreyle yapacağına karar vermen, detoksunu sağlıklı tutabilmen için oldukça önemlidir. Aksi taktirde aniden her şeyi bıraktığında yanlış bir karar verdiğini düşünebilirsin.
Özellikle iş saatlerinde telefonumuza sık sık odaklandığımız için dikkatimiz sürekli dağılır. Bu durum ise daha verimsiz bir çalışma ortamı yaratır. Bunun için en kolay çözüm iş saatlerinde uygulayabileceğin bir detoks programıdır. Örneğin, günün en verimli zamanı olan sabah saatlerinde telefonuna bakmama kuralı koyabilirsin.
Sabah 9 ile öğlen 12 arası sosyal medya uygulamalarını kullanmamayı deneyebilirsin. Hatta bu tarz kontrolleri sağlayan sosyal medya kısıtlayan uygulamalar da mevcut. En önemlisi kendin hangi süre zarfında detoks yapmak istediğine karar vermen.
İstersen bu süreci bir arkadaşın ile birlikte yapabilirsin. Bu sayede birbirinize destek olur ve birlikte daha çok zaman geçirebilirsiniz. Böylelikle birbirinizi haftalık olarak kontrol edebilir ve kendine daha kolay odaklanabilirsin.
Kendine Yeni Hobiler Edin
İster 1 haftalığına istersen de 1 aylığına, ara verdiğin süreçte tamimiyle kendine ve duygusal sağlığına odaklanmaya özen gösterebilirsin. Bunun için her zaman yapmak istediğin aktivitelere ve hobilerine odaklanmaya özen göster. Sabah uyanır uyanmaz telefonunu eline almak yerine eğlenceli aktiviteler ile dolu bir güne başlamanın heyecanına varmaya bak.
Kendine illa zorlu aktiviteler seçmek zorunda değilsin. Kitap okumak, müzik dinlemek gibi gündelik ve her zaman yapabileceğin birçok hobi edinebilirsin. Bununla birlikte her zaman istediğin bir spora başlayabilir veya koşu, yoga gibi egzersizleri hayatına dahil etmenin mutluluğunu tadabilirsin.
Dilediğin Zaman Detoksunu Bitirebilirsin
Eğer kendini dinlenmiş ve daha huzurlu hissediyorsan dilediğin zaman sosyal medyaya geri dönüş yapabilirsin. Burada önemli olan kendine yeterince zaman ayırmış ve eskisinden daha mutlu hissetmendir. Özellikle bu alışkanlıklarını devam ettirdiğinde ve sanal dünyada geçirdiğin zamanla denge kurduğundan çok daha uzun vadede etkisini görürsün.
Dijital Detoksun Yararları Nelerdir?
Yeni edindiğin alışkanlıklarının zamanla seni ne kadar mutlu ettiğine ve hatta seni geliştirdiğini görünce, dijital detoksun gerçekten işe yaradığını anlayabilirsin. Sosyal medyaya aran veren birçok kişi kendini daha iyi tanıdığını ve zamanını daha iyi değerlendirdiğini fark eder.
Bu süre zarfında özellikle aile ve yakın arkadaşların ile zaman geçirmek çok önemlidir. Onlar ile telefonundan bağımsız olarak daha kaliteli zaman geçirdiğinde, onlarla daha yakınlaşır ve birbirinizi daha iyi anlamaya başlarsınız. Özellikle bir sohbet sırasında telefonu kontrol etmeden, odağını sadece sevdiklerine vererek iletişim kurduğunda bunun seni çok daha mutlu ettiğini göreceksin.
Görsel Kaynaklar: Hearstapps, Keweenawadventure, Lifehack, Collegiateparent