Balkon Bahçeciliği için En Uygun Meyve ve Sebzeler
Bizim gibi Akdeniz ülkelerinin ortak yönlerinden birisi renkli balkonlar diyebiliriz. Saksılardan sarkan yapraklar, binbir çeşit çiçekler… Hele bir de kekik, maydanoz ekilmiş balkon bahçelerini düşünürsek çoğumuzun burnuna güzel kokular gelmeye başlayacaktır. Balkon bahçeciliği trendini ile sen de balkonunda uygunluğa göre istediğin meyve sebzeleri yetiştirebilirsin.
Balkonda Tarımın Avantajları
Balkonunu küçük bir bahçeye çevirmek birçok avantaja gebedir. Koşturmalı şehir hayatından kaçmaktan tut daha sağlıklı bir beslenme düzeni için balkon bahçeciliği birçok avantaja sahiptir.
Şehirde Yaşayanlar İçin Doğal Bir Kaçış
Şehirde yaşamak çoğumuzu doğadan uzaklaştırıyor ne yazık ki! Betonların arasında toprakla bağını güçlendirmek için balkonunda yetiştireceğin meyve ve sebzelere şans verebilirsin.
Taze Ürünlere Kolay Erişim
Marketlerden aldığın ürünlerden daha taze şekilde dalından kopardığın gibi maydanoz ya da domates yemenin tadı apayrı oluyor. Bu tazeliği kovalamak için bahçende saksıda sen de sebze yetiştiriciliği yapabilirsin.
Ekonomik ve Sağlıklı Beslenme
Kendi ürünlerini kendinin yetiştirmesi hem daha ekonomik hem de sağlık açısından daha güvenilir bir seçenek olacaktır. Bu yüzden iyi beslenirken aynı zamanda tasarruf da yapmak adına balkonunda ürünler yetiştirebilirsin.
Saksıda Meyve ve Sebze Yetiştirmenin Temel İlkeleri
Eğer sen de saksı bahçeciliği yapmaya başlamak istiyorsan bazı temel bilgileri bilmen gerekir. Balkonunu bahçeye çevirmen için ihtiyacın olan temel bilgiler arasında saksı seçimi, toprak belirleme ve sulama taktikleri yer alıyor.
Doğru Saksı Seçimi
Saksı seçiminin önemi özellikle bitkilerin köklerinin gücünü koruması adına önemlidir. Yetiştirmek istediğin bitkinin kök yapısına uygun bir saksı tercih etmeye özen göstermelisin.
Kaliteli Toprak Kullanımı
Toprağın zenginliği yetiştireceğin bitkinin sağlam ve kaliteli bir şekilde büyümesini önemli ölçüde etkiler. Organik maddeleri çeşitli ve yoğun olan, sık olmayan bir toprak tercihi yapman önerilir.
Düzenli Sulama ve Gübreleme
Balkonda yapacağın bahçecilik için sulamaya ekstra özen göstermelisin. Hele ki bu havalarda toprağın kurumasına izin vermeden sulama yapmalı ve gerekli dönemlerde gübrelemeye özen göstermelisin.
En İyi Saksıda Yetişen Meyveler
Saksıda mis gibi meyve yetiştirmek isteğin varsa. Yapabileceğin en iyi seçimlerin arasında çilek, limon, böğürtlen gibi meyveler sayılabilir.
Çilek
Çilek bitkisi her çeşit saksıda rahatlıkla yetişir. Onun için önemli olan hafif asidik bir toprakta iyi drene edilmesidir. Bunun dışında güneşli bir konuma da ihtiyaç duyar. Nemli kalmasına dikkat edilmesi gerekse de suyla boğulmamalıdır.
Limon
Biraz sabır isteyen bir meyve ağacı olsa da balkonda limon yetiştirmeyi de düşünebilirsin. Büyük saksılarda iyi bir güneş altında dönemsel bitki besin takviyeleri ile yetiştirebilirsin.
Domates
Domates balkonların en aranan bitkisidir diyebiliriz. Güneşi çok seven domatesi düzenli sulamaya dikkat etmen gerekir. Balkonun rüzgar alıyorsa domateslerini yoğun rüzgardan korumaya özen göstermen gerekir.
Çeri Domates
Çeri domatesin bakımı domatese benzese de daha küçük saksılarda dahi yetiştirme imkanın vardır. Kahvaltılarını renklendirmek için çeri domates iyi bir seçenek diyebiliriz.
Böğürtlen
Böğürtlen bitkisini nispeten derin ve büyük saksılarda yetiştirmek gerekir. Düzenli sulama ve gün ışığı sağlandığı takdirde bitki yoğun meyve verir.
Yaban Mersini
Asidik toprakta daha iyi gelişen yaban mersini de böğürtlen gibi geniş saksıları tercih eder. Yarı gölge ya da tam gölge meyve vermesi için iyi bir konumdur.
Narenciye Türleri
Limon gibi diğer narenciyeler de geniş saksılarda yetiştirilebilir. Güneşi sevmelerinin yanında bu bitkilerin bol sulanmaları da gerekir. kokuları ve görüntüleri sayesinde balkona tropik bir hava gelecektir.
En İyi Saksıda Yetişen Sebzeler
Meyvelerin yanında sebzelerde de birçok farklı çeşit bitki balkonda yetiştirmek için tercih edilebilir.
Biber
Düzenli sulama ve iyi drene edilmiş bir toprakta bakımı yapıldığı sürece yoğun verim alınabilecek biber bitkisi balkon bahçeciliğinde sıklıkla tercih edilir.
Salatalık
Salatalık bitkisi iyi bir sulamaya ve güneşe ihtiyaç duyar. Saksıda bitkinin yukarıya doğru uzamasına destek çubukları ile müdahale etmek yer tasarrufu sağlar.
Marul
Marul farklı saksı türlerinde dahi yetişebildiğinden özellikle sığ saksılarda tercih edilir. Yarı gölge ihtiyacı olan bitkinin sağlıklı büyümesi adına düzenli sulamayı aksatmamak gerekir.
Ispanak
Yarı gölgede, sığ saksılarda rahatlıkla yetişebilecek olan ıspanak yetiştirilirken eğer gübrelemeye özen gösterilirse bol hasat alınabilir.
Havuç
Havuç bir kök sebze olduğundan ve toprak altına doğru uzadığından derin saksılarda yetiştirilmelidir. Bunun yanı sıra toprağın iyi drene edilmesi ve düzenli sulama bitkinin gelişimini olumlu şekilde etkiler.
Roka
Organik madde açısından zengin toprak kullanıldığı sürece saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen bir başka bitki de rokadır. Düzenli sulamanın yanı sıra güneşi de seven bir bitki olan rokaya balkonunda bakabilirsin.
Soğan
Hafif asidik bir toprak kullanarak derin saksılarda rahatlıkla yetiştirebileceğin bir bitki soğandır. Sulamaya özen göstererek hasadını arttırabilirsin.
Bezelye
Geniş ve sığ bir saksıda rahatlıkla yetiştireceğin bezelyeyi düzenli sulamaya özen göstermen gerekir. Uzayan bir bitki olduğu için bitkinin kendini taşımasına destek çubukları ya da kafeslerle destek verebilirsin.
Fasulye
Dayanıklı bir bitki olan fasulyeyi büyük ve derin bir saksıda yetiştirebilirsin. Güneş ışığını sevse de yoğun sıcaklıklar fasulye bitkisi için iyi değildir. Bu bitkinin de uzamasını desteklemen ve sulamaya özen göstermen gerekiyor.
Saksıda Yetiştirilebilecek Otlar ve Yeşillikler
Meyve ve sebzelerin yanı sıra saksıda yeşillikleri ile göz alacak otlar da yetiştirmeyi tercih edebilirsin.
Nane
Nane saksı bahçeciliğinde en yoğun tercih edilen otlardan birisidir. Nemli toprak seven naneyi yarı gölge bir alanda yetiştirmek gerekir. Yapraklarını düzenli kesmek bitkinin büyümesine destek olur.
Fesleğen
Güneşli yerleri seven fesleğeni düzenli sulayarak yetiştirmelisin. Hasatını çiçekleri açmadan yapman gerekir.
Maydanoz
Maydanoz balkonda yetişmeye dayanıklı bir bitkidir. Yarı gölgede düzenli sulandığı takdirde sağlıklı bir şekilde büyüyebilir.
Kekik
Güneşli bir konumda toprağı iyi drene edilen şekilde tercih edildiği sürece rahatlıkla büyüyen kekik bitkisinden uzun süre hasat alınabilir.
Biberiye
Biberiye güneş seven bir bitkidir. Bunun yanında toprağında biraz kum olması bitkinin gelişimini destekler. Sulama yapılırken fazla su eklemek bitkinin köklerini çürütebilir.
Balkonda Tarım İçin Pratik İpuçları
Balkon bahçeciliği için heyecanlanıyorsan takip edeceğin basit adımları yukarıda belirttik. Balkonunun konumuna uygun bitkileri de seçtikten sonra birkaç ipucu sayesinde bitkilerini özenle büyütebilirsin.
Uygun Işık ve Isı Koşulları
Bahçecilik yapmayı düşünüyorsan bitkilerinin yoğun bir güneş ihtiyacı olacağını göz önünde bulundurman gerekir. Çoğu meyve ve sebze günde ortalama 6-8 saatlik bir güneşe ihtiyaç duyar. Balkonunda güneş yoğun değilse gölgede yetişebilecek bitkileri tercih edebilirsin.
Zararlılarla Mücadele
Balkon bitkilerinde yaprak biti, örümcek gibi tehlikeler görülebilir. Bunlar bitkilerin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Bu zararlılardan korunmak için doğal yöntemleri tercih etmek istersen sabunlu su ile yıkama ya da sarımsak suyu müdahalesi yapmayı tercih edebilirsin.
Hasat Zamanları ve Teknikleri
Düzenli hasat bitkilerin verimliliğini etkiler. Bunun için olgunlaşan meyve ve sebzeleri takip edip olgunlaşmış meyveleri toplaman gerekir. Çilek ve çeri domates gibi meyvelerin olgunlaşmadan biraz önce toplanması önerilir. Özellikle yeşillikler hasat edildikçe daha yoğun büyür.
Görsel Kaynaklar: build-review.com, pexels.com, gardeningknowhow.com, thespruce.com, louthselfstorage.co.uk, enstitu.ibb.istanbul