9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun
Evde aksattığımız, sonra yaparım dediğimiz işleri yapmak için kesinlikle harika bir zaman! Buzdolabı temizliği ve düzeni de işte tam bu aksattığımız işlerden birisi. Dağınık bir buzdolabına sahipsen, muhtemelen aradığın şeyleri bulmakta zorlanıyorsundur. Yiyeceklerin, özellikle de meyve ve sebzelerin bozulmasının önüne geçemiyorsundur. Düzenli bir buzdolabı yiyeceklerin israf olmasının önüne geçerken mutfaktaki verimini de artıracaktır.
Bu yazımızda, 9 adımda düzenli bir buzdolabına nasıl sahip olabileceğine ve dolabındakileri en verimli şekilde nasıl muhafaza edebileceğine değindik.
8 Adımda Gardrobunuzu Düzenleyin>
1.Boş bir buzdolabı kötüdür, fazla dolu olan bir buzdolabı ise daha kötü.
Buzdolabının kapağını her seferinde yere bir şey düşecek korkusuyla açıyorsan, öncelikle gereksiz gıdalardan kurtulmaya ihtiyacın var demektir. Buzdolabının her köşesini yiyecekle doldurmak, israf riskini de artırır. Ayrıca, bu buzdolabının havalandırılmalarını kapatmana, dolabın içindeki hava akışını engellemene ve enerji verimliliğini düşürmene sebep olur. Yani bu durum, sadece yiyecekler için değil buzdolabın için de kötüdür. Dolabını daima küçük alışverişler yaparak ve aldıklarını taze tutarak doldur.
Bir buzdolabının doğru ve verimli çalışması için en uygun doluluk oranı, dolabın üçte ikisinin dolu olmasıdır.
2.Meyve ve sebzeleri önceden soyup veya doğrayıp yerleştirmek yanlış.
Eğer meyve ve sebzeleri yıkayıp, kesip buzdolabına yerleştiriyorsanız, bu alışkanlığınızdan vazgeçmelisiniz . Çünkü, yıkanan , kesilen sebze ve meyveler daha çabuk tazeliklerini kaybederler. Bunun yerine, aldığınız meyve ve sebzeleri doğrudan dolaba koyun ve ihtiyaç duyduğunuzda kullanın.
3.Sütleri buzdolabının kapağında muhafaza etmemelisin.
Buzdolabının en sıcak bölümleri kapağı ve en üst rafıdır. Süt kolay bozulabilen bir ürün olduğundan ortadaki raflarda sürdürülebilir bir soğukluk derecesinde muhafaza edilmelidir. Aynı şey yumurtalar için de geçerli. Yumurtaları da hızlı bozulma riskine karşı dolabın kapağında bulunan yumurta bölmesine koymamalısın.
İçerisinde bol sirke ve tuz bulunan ürünleri dolabın kapağında muhafaza etmende bir sakınca yok. En üst raf ise, atıştırmalıklar ve artan yemekler için iyi bir bölmedir.
4.Meyve ve sebzeleri aynı bölmelere koymak iyi bir fikir değil.
Her buzdolabında alt kısımda meyve ve sebzeleri muhafaza edebileceğin bölmeler bulunur. Bu bölmelerde meyve ve sebzeleri birlikte bulundurmamalısın. Bunun nedeni, meyvelerdeki etilen maddesidir. Etilen maddesi, sebzelerin daha çabuk çürümesine neden olur.
5.Etler en alttaki raflarda saklanmalı.
Buzdolabında etler için sadece iki yer var: dondurucu ve buzdolabının en alt rafı. Etler bu iki yerin dışında bir yerde muhafaza edilmemelidir. Ayrıca, bir önerim daha var. Eğer en alt rafta muhafaza ediyorsan etlerin altına bir tepsi yerleştirmen. Etlerin buzdolabını kirletmesini engelleyecektir.
6.Buzdolabında daha derli toplu bir görüntü için tepsileri, kapları ve sepetleri kullanabilirsin.
Birçok ürün tepsiler, kaplar ve sepetler sayesinde daha düzenli bir şekilde saklanabilir. Kavanozların hepsini bir tepsi içinde tutmak veya kahvaltılıkların kullanmadığın kısmını paketleriyle bir sepet içerisine toplamak sana buzdolabında geniş bir alan kazandıracaktır.
7.Buzdolabındaki yiyecek ve içeceklerin son kullanım tarihlerini kontrol edip dolabın üstüne asmak israfı önlemene yardımcı olacaktır.
Maalesef her yıl tonlarca gıda israf ediliyor. Bunun başlıca nedeni tüketicilerin bilinçsizliği olarak gösteriliyor. Gıda israfının önüne geçmek için yapılacakların başında ihtiyaç kadar alınması ve düzenli olarak son kullanma tarihi kontrolü yapılmasından geçiyor.
Sen de dolaptaki ürünlerin son tüketim tarihlerini kontrol ettikten sonra tarihi yaklaşanları not alıp dolabın üstüne yapıştırarak kendine ufak bir hatırlatma yapabilirsin. Hatta bu yiyecekler için buzdolabının içinde “önce beni ye” bölmesi bile yapabilirsin :)
8.Rafları kategorize et ve benzer şeyleri bir arada tut.
Buzdolabını düzenli tutman için sana verebileceğim bir başka öneriyse, benzer ürünleri bir arada tutmaya çalışman. Örneğin konserveler konservelerle beraber muhafaza edilsin ya da süt ürünleri tek bir yerde toplansın.
9.Meyve ve sebzelerin bulunduğu en alttaki bölmelere kağıt havlu ser.
Bu bölmeleri temizlemek kimi zaman zahmetli olabiliyor.Bu rafların en altına havlu sermek temizlemeni kolaylaştıracaktır. Özellikle dökülen meyve ve sebze parçalarını, yaprakları kolayca temizlemeni sağlayacaktır. Basit ama etkili bir yöntem!
Görsel Kaynak: Pexels.com, Pinterest.com