Beyaz Renkteki Mutfağınızı Nasıl Temiz Tutarsınız?
Tabi ki de beyaz bir mutfak çok güzel görünüyor fakat temiz olması şartıyla! Size beyaz mutfağınızı nasıl temiz tutabileceğiniz konusunda birkaç öneri hazırladık.
Güzel ve Kullanışlı Mutfak Tezgahları
Yakın zamanda beyaz mutfaklar üzerine yayınlanmış bir yazı okuyucuların bu mutfakları nasıl temiz tutacaklarına dair soru yağmuruna tutuldu. Yorumculardan bir tanesi bu gibi mutfakların temiz tutulmasının gerçekten çok zor olduğundan yakınarak, gerçek aşçıların asla bu gibi mutfakları kullanmayacaklarını, kullananların da akıl sağlığından şüphe edeceklerini yazmıştı.
Elbette ki tamamen beyaz bir mutfağa sahip olmak deli olduğunuz anlamına gelmiyor. Emin olun tek ihtiyacınız biraz özen ve size açıklayacağımız püf noktalardan yararlanmak!
Bu beyaz mutfak harika görünüyor çünkü şimdiye kadar kimse burada yemek pişirmemiş gibi duruyor. Tabi ki de hiç yemek yapmamak mutfağı temiz tutmanın en kolay yolu! Fakat elbette siz mutfağınızı kullanacaksınız ve ardından sarıya dönmüş mutfak dolapları, yağlı ve lekeli lavabo ve tezgahla baş başa kalacaksınız. Kulağa pek de eğlenceli gelmiyor.
Peki ya neden bu tertemiz beyaz dolaplar sarıya dönüyor? Bu durumun en büyük suçlusu beyaza boyanmış ahşabı ya da beyaz laminant yüzeyleri sarılaştıran ya da rengini solduran direkt güneş ışınları. Mutfağınızdaki dolapları korumak için perde ya da güneşlik kullanmayı düşünebilirsiniz.
İkinci neden ise ocak. Yemek yapmaya başlar başlamaz, havaya mikroskobik boyutta yemek ve yağ partikülleri yayılıyor ve yayılan bu parçacıklar elbette bir yerlere iniş yapmak zorunda kalıyorlar. O yer de elbette beyaz mutfak dolaplarınız oluyor. Sonuç? Sararmış dolaplar.
Bu yüzden ocakta bir şeyler kaynatmaya, pişirmeye ya da kızartmaya başladığınızda partiküllerin en azından bir kısmının dolaplarınızı ve ocağın çevresini mahvetmesini önlemek için mutlaka aspiratörü çalıştırın.
Yazar Lorna Hordos, beyaz dolaplardaki sarı rengi çıkarmak için şu karışımı öneriyor: 1 fincan sirke, 2 fincan ılık su ve 1 yemek kaşığı karbonat. Bir de dolapları beyaz tutabilmek için ayda bir kez ılık su ve yağ çözücü ile silin.
Elbette mutfağınızda bir de her mutfakta olduğu gibi yağdan sıçrayan, yemek ve içecek artıklarından kaynaklanan önlenemez bir kir ve pislik oluşumu olmakta. Kemper Marangozluk’ta çalışanlar boyalı dolaplar üzerinde zımpara benzeri aşındırıcı malzemelerin ya da bulaşık ovma süngerlerinin yüzeyi çizip matlaştırdıkları için asla kullanılmaması gerektiğini ifade ediyorlar. Bunlar yerine hafifçe ılık su ile nemlendireceğiniz pamuklu yumuşak bir bez dolaplarınızı temiz tutmada yeterli olacaktır.
Eğer daha kuvvetli bir çözüme ihtiyacınız varsa, biraz bulaşık deterjanı ile ılık suyu karıştırabilirsiniz. Bu karışım ile temizledikten sonra tüm yüzeyi temiz, nemli bir bez ile silin ve hemen ardından temiz ve yumuşak bir başka bez ile kurulayın.
Lekelerin üzerinden fazla zaman geçmemesine dikkat edin. Uzun süre kalan lekeler dolaplarınızda kalıcı hasara ve renk değişimine neden olabilir.
Bu lavaboya gerçekten de bayılıyordum ta ki gerçekten de kullanılmış gibi durana kadar! Evimdeki beyaz lavaboların iğrenç bir hal almaları en fazla beş dakika sürüyor. Siz de lavabolarınızı parlatmak ve lekelerini gidermek için çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Uzmanlar birkaç adet kağıt havluyu lavabonun içine serip havluyu çamaşır suyu ile ıslatmayı öneriyorlar. Böylece çamaşır suyu direkt olarak lavabodan akıp gitmemiş oluyor. Çamaşır suyunun işe yaraması için kağıt havluları yarım saat kadar lavaboda bırakın. Ardından kağıtları atın ve lavabonuzu ılık su ile durulayın.
Daha doğal bir çözüm için, lavabonuzu tıkayıp soda ve limon suyu ile doldurun ve karışımı lavabonuzda bekletin. Ardından karışımı boşaltın ve halen daha direnen lekeler varsa direkt olarak limon suyu ile ovun. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Peki beyaz fayanslarınızın araları da beyaz mı? Maalesef fayanslarınızı ne kadar temizlerseniz fayans aralarının kiri daha fazla belirginleşir bu yüzden fayans araları da beyaz mutfak temizliğinin önemli bir parçası. Yazar Tami Mason şunu öneriyor: Karbonat ve sirkeyi su ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Sprey şişesine biraz sirke koyun. Macunu fayans aralarına uygulayın ve ardından üzerine sirke sıkın. Bulaşık süngeri ya da diş fırçası ile güzelce ovun ve ardından durulayın.
Dürüst olmak gerekirse ben fayans aralarının uygun su geçirmez bir boya ile kaplanmasının da kolay bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Hiç bir boya ile kaplanmamış fayans araları ile devam etmeyi bence aklınızdan bile geçirmeyin.
Plastik laminant eskiden mutfak tasarımlarında ikincil bir sıradayken şimdi en ekonomik ve en şık seçimlerden biri haline geldi. (Resimdeki yuvarlatılmış kenarlıklı olan tezgah gibi siz de tezgahınızı daha süslü hale getirebilirsiniz) Elbette bunlar da kir tutarlar, hele ki beyazlarsa. Hordos, laminant temizliğinde şunları sizlere şunları öneriyor:
1- Normal bir yüzey temizleme ürünü ile karbonatı karıştırarak bir macun elde edin. Koyacağınız karbonatın miktarı deterjanın üç katı olmalı.
2- Ardından bu macunu direkt olarak lekeye uygulayın ve kalın naylon telli bir fırça ile ovun. Fazla fırçalamak laminant yüzeyi aşındırabileceğinden yaklaşık 20 sert fırça darbesinden sonra durun. (Tabi ki kollarınız da ne kadar yorulacağından bahsetmeme gerek yok sanırım.)
3- Eğer hala enerjiniz kaldıysa, nemli bir bez ile tezgahı durulayın. Laminant yüzeyler fazla neme karşı çok hassastırlar bu yüzden bezi çok fazla ıslatmayın sadece yüzeydeki karbonatı silmek yeterli olacaktır. Ardından yüzeyi durulayın.
Lekeler beyaz mermer ya da granit tezgahlarda hemen göze batar. Kirleri oluşmadan önlemek en iyi çözümdür yani kir yüzeye tamamen nüfuz etmeden ya da kurumadan önce müdahale edilmesi gerek. Eğer bu çözüm değilse yüzeyi her türlü kimyasaldan güzelce temizleyip çıkmayan lekelerin üzerine, içine birkaç damla amonyak katılmış hidrojen peroksit dökün. Gerçek taştan yüzeyler asitle ya da zımpara ile temizlendiğinde aşınır ama peroksit ve amonyak gibi doğal oluşumlu maddeleri çok güçlü lekeleri çıkarmak için dahi güvenle uygulayabilirsiniz.
Pekala, şimdi ister beyaz ister başka renk olsun tüm mutfaklar için geçerli olan bir sır vereceğim: Temizliğe gelince tüm mutfaklar için sorun aynıdır! Sadece beyaz olanlar biraz daha acımasızlar. Hatırlıyorum da tasarımlarımı yaparken müşterilerim hep koyu kumaşları seçerlerdi, “koyu olsun da kir göstermesin!” derlerdi.
Bu beni her zaman çok şaşırtırdı. Kirden kaskatı olana kadar tozlanmış bir kumaş düşünür, yüzümü ekşitirdim.
Görsel kaynak: Houzz