11 Adımda Balkon Temizliği Nasıl Yapılır?

11 Adımda Balkon Temizliği Nasıl Yapılır?

Balkonlar ve teraslar açık hava ile doğrudan temas eden mekanlar olmaları sebebiyle en çabuk kirlenen alanlardır. Öyle ki, yoğun şehir yaşamının olduğu bölgelerde balkonlar beklenenden çok daha fazla kirlenebilir. Balkon, bir evin dış dünyaya açıldığı, keyifle çay içildiği, yemek yenildiği, hoş sohbetlerin yapıldığı bir alandır. Balkon evin dışarısında olduğu için güneş, yağmur, kar, rüzgâr hava olaylarına direkt maruz kalır ve çok çabuk kirlenir. Balkondaki tozlar ise evimizin içine girerek bizleri rahatsız eder. Pislikler yüzünden de evimiz kısa sürede boya badana yapmak zorunda kalırız. Özellikle büyük bir cam balkona sahipsen, devasa camların nasıl temizleneceği konusunda endişeye kapılabilirsin. Balkonları, terasları ve cam balkonları nasıl adım adım temizleyebileceğin konusunda sana birkaç tavsiyemiz var.

10 Atıksız Mutfak Fikri >

Eski Eşyalardan Retro Yaratmak >

Mutfağın Renkli Sakinleri: Emayeler >

1. Başlamadan Önce

İşlemlere başlamadan önce, evinde varsa bir adet ağızlık ya da günümüzde sıklıkla kullandığımız maskelerden takabilirsin. Eğer yoksa tozlu hava solumamak için temiz bir tülbent ya da fular yardımıyla ağız ve burun bölgeni hafifçe kapatabilirsin. Cam silme aparatları 2 metre yüksekliğe kadar uzanabilir ve yüksek bölümleri de kolayca silmeni sağlar.

İlgili içerik: Kapsamlı ve Dip Köşe Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

balkon-bahçe-yapıları

İhtiyaç Duyabileceğin Malzemeler

  • Metal dişli ya da sert plastik dişli bir el fırçası

  • Plastik su kovası

  • Mikrofiber bezler

  • Pas ve kir çözücü deterjanlar

  • Genel temizlik deterjanı

  • Sirke

  • Elektrikli ev süpürgesi

  • El süpürgesi ve kürek

  • Cam silmek için sprey bir deterjan

  • Teleskopik cam silme aparatı

balkon-temizliği-malzemeler

2. Balkon Temizliğine Engel Olacak Tüm Eşyaları Kaldırın

Balkonda kullandığın mobilya ürünleri, masa, sandalye, aksesuar veya sehpa gibi eşyaları kaldırman temizlik esnasında yapacağın işleri kolaylaştıracaktır. Böylelikle daha hızlı ve aksaksız bir temizlik, zaman kazandıracaktır. Aksi takdirde engel olacak eşyaların tek tek yerini değiştirmek ekstra uğraş ve zaman harcamana sebep olacaktır.

balkon-eşyaları

3. Gider Temizliği

Başlamadan önce giderleri kontrol etmen önemli. Suyun rahatça akabilmesi, birikip yalıtımda sıkıntı yaratmaması için yaprak, toz veya çamur birikme ihtimaline karşı giderleri iyice temizlemelisin. Çok fazla tıkanmış ise açıcıl kullanarak tıkanan bölgeyi açabilir, ve balkon temizliğine hazır hale getirebilirsin.

gider-temizliği

4. Kaba Temizlik

Biriken yapraklar, pislikler ve kaba tortuları bir süpürge yardımıyla alabilirsin. Bu sayede yıkanma veya silme işlemi öncesi kaba pisliklerden kurtulur, işlerini kolaylaştırırsın. Kapsamlı bir temizlik öncesinde de biriken pislikleri süpürmek kurtarıcı bir hareket olacaktır.

balkon-temizliği-kaba-temizlik

5. Gerekli Malzemeleri Tamamlayın

Balkon temizliği için ihtiyacın olan bazı malzemeler vardır. Musluk uzaksa ya da bir hortumun yoksa su kullanımı için uygun büyüklükte bir kova, su kalıntılarını kurulamak içinse bir çekçek gereklidir. Bunun dışında kuş pislikleri ve inatçı lekeleri çıkarmak için uygun temizlik malzemelerini bulundurmak işini kolaylaştıracaktır.

balkon-temizliği-malzemeler

6. Önce Camlar ve Parmaklıklar

Camlar balkonda ilk önce temizlenmesi gereken bölümlerdir. Bunun sebebi, diğer temizlik işlemlerini bitirdikten sonra cam temizliği yaptığında, temizlediğin alanların tekrar kirleneceğinin kaçınılmaz olduğudur. Dolayısıyla ilk önce camları temizlediğinde, ikinci bir temizleme işlemine gerek kalmayacak ve hızlı bir şekilde temizlik işlemini bitirmiş olacaksın. Demir ya da cam korkulukları silebilir, çamaşırlıkları silebilirsin. Balkon sehpası, aksesuarlar, saksılar gibi diğer ürünlerin tozunu almak da mümkün. Ayrıca camlarda biriken tozları silebilir, pırıl pırıl bir balkona kavuşabilirsin.

parmaklık-temizliği

7. Balkonu Tamamen Yıkayın

Eğer mutfağa yakınsan bir su hortumu yardımıyla balkonunu yıkamak ya da sadece durulama işlemi esnasında kolaylık sağlamak için kullanabilirsin. Eğer bu yakınlıkta bir musluk yok ise, bir su kovası yardımıyla bu işi basitçe çözümleyebilirsin. 

balkon-yıkamak

8. Çekçek Yardımıyla Fazla Suyu Gidere Doğru Çekin

Biriken sular kullanım esnasında ayağının kaymasına sebep olabilir. Basit bir çekçek yardımıyla biriken suları çekebilir ve rahat nefes alabilirsin.

balkon-temizliği

9. Pratik Cam Balkon Temizliği

Cam balkonların kanatlarının içe katlanabiliyor oluşu temizliği kolay hale getiriyor. Yapman gereken şey katlamadan önce üst profilin temizlediğinden emin olmak bu işlem sonradan sildiğin cam balkon kanatlarının tekrar kirlenmemesi için önemli. Her bir kanadı tek tek temizlemen gerekli. Öncelikle tüm camları kapalı konuma getirdikten sonra, balkonun iç tarafına bakan kısmını silelim. Sonrasında içe katlayıp diğer tarafını silelim. Bu işlemi tekrarlayarak ilerleyelim. Böylece camların sanki yokmuşçasına temiz bir hale gelecek güven bize! Sadece dikkat etmen gereken bir kaç ufak detay var;

cam-balkon-temizliği
  • Balkonunu temizlerken sarkmamalısın, kendini tehlikeye sokacak hareketlerden kaçınmalısın. Üzerine çıktığın merdiven, sandalye gibi ek araçların konumlandırmasının düzgün olduğundan emin olmalısın.

  • Cam balkonların herhangi bir bölümünü ağır kimyasal içeren (domestos, cif, Aspirin, vb.) maddelerle temizlememelisin. Bu maddeler yıllar içinde camlarının rengini matlaştırabilir, profillerinin boyasını bozabilir. Cam balkon temizliği yaparken, az etkili kimyasallar, arap sabunu ya da sabunlu su kullanabilirsin.

  • Cam balkonlarını temizlerken çevrene dikkat etmelisin. Alt kat komşuların ya da balkon altında yer alan kısımlardaki bölgelere hassasiyet göstermelisin. Temizlik işlemleri, başkalarının kirliliğine ya da rahatsızlığına yol açmamalıdır.

cam-balkon-temizliği

10. Zemin Temizliği ve Balkon Mobilyaları

  • Öncelikle tüm balkon zeminini elektrik süpürgesiyle süpürün. Elektrik süpürgesi zeminden tekrar toz kalkmasını engeller.

  • Uzun süre yıkanmamış ya da silinmemiş olan balkon zeminleri; fayans, seramik, kalebodur gibi malzemelerle kaplıysa bu durumda en pratik yol balkon zeminini yıkamak olacaktır. Yıkama işlemi için bir kova deterjanlı su hazırlayabilirsin.

  • Balkondaki masa, sandalye gibi eşyaları kısa süreliğine kaldırmalısın. Camların yeniden ıslanmaması için deterjanlı suyu yavaşça dökerek el süpürgesiyle dairesel hareketler çizerek yıkayabilirsin.

  • Yıkama işlemi için öncelikle deterjanlı su hazırlamalısın. Bu suya seramik yüzeylerde oldukça etkili olan kimyasalları ekleyebilir, çok lekeli bölümleri fırçalayabilirsin.

  • Eğer kısa süre önce temizlik işlemi yaptıysan, yalnızca silme işlemi de pırıl pırıl bir balkona sahip olmanı sağlayabilir.

  • Ancak köklü bir temizlik işlemi ve bakım için derz dolgularının dahi temizlenmiş olması gerekir. Bu işlem tamamen tozlardan ve bakterilerden arındırılmış sağlıklı bir balkona sahip olmanı sağlar.

  • Tüm balkonu yıkayıp duruladıktan sonra bir iki saat havalandırarak kurumasını bekleyebilirsin. Eğer acelen varsa kuru bezler yardımıyla balkon zeminini kurulayabilirsin, tozunu aldığın diğer küçük eşyaları ve masa, sandalyeleri yeniden yerleştirebilirsin.

zemin-temizliği-balkon

11. Düzenli Temizlik

Çoğu zaman önemsenmeyen balkon temizliğinin de aslında tıpkı ev içi temizliği gibi düzenli olarak yapılması gerekir. Bu sayede kirlerin inatçı bir hale dönüşmesini engeller, temizliğin daha az çabayla tamamlanmasını sağlayabilirsin. Aynı zamanda balkona giriş çıkışlarla birlikte kirlerin içeriye de taşınmasını önler ve içinin de kirlenmesini önleyebilirsin.

balkon

Görsel kaynak: pinterest, realestate, cleanipedia, platinumpowerclean, shutterstock.

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Ebeveynler İçin Uzaktan Eğitim Rehberi

Ebeveynler İçin Uzaktan Eğitim Rehberi

Marangozuna Yaptırabileceğin 12 Mobilya Fikri

Marangozuna Yaptırabileceğin 12 Mobilya Fikri